„Télen nagyon hideg van / Nyáron nagyon meleg van” – tartja a magyar népdal. Ugyanez igaz Texasra is, ahol hol ezért, hol azért ugrik meg a villanyáram ára.

Akkora forróság van, hogy a szélturbinák is állnak (Fotó: Bradley Gordon CC-BY)

Texas az Egyesült Államok Ugocsája. Természetesen nagyobb, jelentősebb, van számottevő gazdasági hatalma. Ugyanakkor, ahogy a legkisebb magyar vármegye kijelentette, hogy „non coronat” úgy Texas is úgy érzi, hogy egész jól meglenne az USA fennmaradó része nélkül. Illetve, hogy az utóbbiak lesznek szívesek tiszteletben tartani őket.

A fentiek folyománya, hogy a texasi energiahálózat nagyrészt független az USA többi részétől. Kapcsolatok vannak, de nem annyi, hogy egy nagy kiesést azon keresztül pótolni lehessen. Ez a jellemző előnyös, ha gyorsan le kell válni az ország többi részéről, minden más esetben viszont hátrányt okoz. Például Texas nem tud olcsón áramot venni máshonnan. A problémát remekül illusztrálták egy éve azzal, amikor egy váratlan fagyhullám miatt összeomlott az állam villamos- és gázrendszere, és tömegek maradtak közművek nélkül.

Nem akkora baj ez – mondja a józan paraszti ész – Texas délen van, ott azért nem gyakori a fagy. Mostanra azonban a hőhullám miatt kellett leállítani rendszereket, többek között a bitcoin bányászatot az államban. Az aktuális texasi hőhullám – 38 fokot, azaz 100 fahrenheit fokot várnak – miatt csúcsra járatják az államban a klímákat. A texasi villamos rendszert üzemeltető ERCOT pedig már jelezte is a nagyfogyasztóknak, hogy az áramszünetek elkerülése miatt tartózkodjanak az energiafogyasztástól. Ráadásul a bitcoin árfolyama amúgy is alacsony, így még a megkereshető kriptovaluta ára sem kedvező a bányák üzemeltetésének.

A kriptobányák üzemeltetőit képviselő Texasi Blockchain Tanács szerint a bányák kikapcsolásával egy százaléknyi energiafogyasztást tudnak megspórolni az államnak. Ezzel egyrészt meg akarják mutatni, hogy szabálykövető felhasználók. Másrészt mivel Texas a fent említettek miatt nem tud nagy mennyiségben energiát importálni, ezért a kereslet növekedésével az energiaárak jelentős drágulásnak indulnak. Ez pedig tovább rontja a bányák megtérülési mutatóit.

Hol van Ugocsa?

A non coronat sztorit valószínűleg mindenki ismeri, de Ugocsát nem tudnánk felrakni a vaktérképre. A vármegyét Bereg, Szatmár és Máramaros határolta. Ennek megfelelően ma területe Ukrajna, Románia és Magyarország között oszlik meg. A székhelye Nagyszőlős volt, ami ma Ukrajnában található. A garbolcziak és a nagyhódosiak azonban büszkén vallhatják magukat ugocsainak, ez a két magyar falu, ami történelmileg a vármegyéhez tartozott. És még azt hittük, hogy Gömör kicsi!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?