Nincs is annál szebb látvány, amikor egy vezető egy lendületes nyilatkozattal elletmond mindennek, amit korábban állított.

Nincs is annál szebb látvány, amikor egy vezető egy lendületes nyilatkozattal elletmond mindennek, amit korábban állított.

(Fotó: David McKelvey CC-BY)
(Fotó: David McKelvey CC-BY)

A vakmerőséget és a hülyeséget néha csak egy hajszál választja el. Ha Custer tábornoknak, a hetedik lovasezred parancsnokának bejön Ülő Bika csapatainak megtámadása Little Bighornnál, akkor a történelem könyvekbe vakmerő férfiként kerül be. Mivel Ülő Bika egy nagyságrenddel volt jobb stratéga, Custer ezredéből pedig egy sebesült csataló maradt csak meg, ezért manapság inkább a makacs hülye tankönyvi példájaként emlegetik.

Hasonló döntéssel szembesült az Australia and New Zealand Banking Group Limited(ANZ). Ausztrália harmadik legnagyobb bankja bejelentette, semmi szükség arra, hogy banki core rendszert cseréljen. A rendszer negyven éves, amit úgy is lehet tekinteni, hogy bizonyított technológia, de fintech körökben inkább úgy szokás beszélni az ilyen régi informatikai rendszerekről, hogy akkor aktiválták őket, amikor még dinoszauruszok csámborogtak a végtelen páfrányerdőkben.

Jó az még, csak WD40-kell meg PUR hab

Az ANZ informatikai vezetője, Scott Collary szerint a core rendszer elég moduláris ahhoz, hogy modern dolgokat is lehessen rá építeni. Erre hozta példának a bank bevezetés alatt álló androidos fizetési megoldását, vagy azt a tényt, hogy az ausztrál bankok közül egyedül az ANZ támogatja az ApplePayt.

Az informatikai vezetővel a bank operatív igazgatója sem ért teljesen egyet. Szerinte túl komplex az informatikai infrastruktúra, messze nem az a digitális nirvána, aminek Collary leírásából tűnhet. Az viszont biztos, hogy a nagy ausztrál bankok közül csak az ANZ nem tervez alaprendszert cserélni.

via GIPHY

Chris Skinner brit fintech guru nagyon nagy örömmel szedi darabokra a fenti állításokat a BankNXT-en megjelent cikkében. Kezdésnek csak korábbi, a banki rendszer nagyszerűségét cáfoló nyilatkozatokat keres a történet szereplőitől. Majd a végén kontextusba helyezi, mi történt abban az évben, amikor az ANZ core rendszerét először üzembe helyezték. Megtette első útját a Concorde, elindult az első Cray-1 szuperszámítógép, és ami a legjobb, egy Steve Jobs nevű fickó elindított egy Apple nevű startupot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?