India pár hónap alatt két különböző adót is kivetett a kriptóval kereskedőkre. A tőzsdék bukásban vannak, a startupperek Dubai felé költöznek.

(Fotó: b k CC-BY)

Egy új szabályozás mozdíthatja meg a kriptók árfolyamát, de ez se olyan irányba, aminek a befektetők különösebben örülnének. Az indiai kormány már korábban kiszabott egy 30 százalékos adót a kriptovalutákból származó bevételekre áprilisban, ez a duplája a tőkenyereség után fizetendő indiai adónak.

Július elején ezt az adót megfejelte az indiai kormány egy újabb kriptóadóval. A 127 dollárnak megfelelő rúpiánál nagyobb tranzakciók után egy százalékot kell fizetnie a kriptót vásárlóknak és eladóknak.

A törvényre adott első válaszként az ország kriptotőzsdéinek forgalma bezuhant. A WazirX-ről a tranzakciók 68 százaléka tűnt el, a CoinDCX-ről kereskedelmi volumen 83 százaléka tűnt el. Ugyanakkor van egy-két olyan tőzsde is, ami húsz százalék alatti csökkenéssel élte túl a törvényt. Sőt a Koinbazaar forgalma még emelkedett is, igaz, ez a tőzsde február óta zuhanásban volt. Korábban napi 100 milliós forgalmat bonyolított, mostanra ez 44 millió dollárra csökkent. Összességében nincs mire büszkének lenniük.

Az indiai kriptobefektetők figyelmeztették a kormányt, hogy a tervezet negatív hatással lesz a kriptovaluták forgalmára. Ugyanakkor nem India az egyetlen ország, amely úgy döntött, hogy a gazdasága jobban működik a kriptós spekuláció nélkül, mint azzal. Az indiai befektetők többsége mostanra Dubai felé vette az irányt, ahol kriptóbarát szabályozási környezet várja őket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?