A projekt még az elején jár. A technológia sincs meg, az adatvédelmet is ki kell találniuk az ausztráloknak. Az elhatározás azonban komoly, hogy a papíros, appos beléptetésnek véget vessenek.

A projekt még az elején jár. A technológia sincs meg, az adatvédelmet is ki kell találniuk az ausztráloknak. Az elhatározás azonban komoly, hogy a papíros, appos beléptetésnek véget vessenek.

(Fotó: Tony Hisgett CC-BY-SA)
(Fotó: Tony Hisgett CC-BY-SA)

Aki repült a 2001. szeptemberi terrortámadás előtt és után, mind azt mondja, hogy össze sem lehet hasonlítani a mai légi utazással. Annyi bizonságinak tűnő intézkedésen és procedúrán kell ma átesni, hogy tényleg érdemes órákkal a gép indulása előtt a reptérre érkezni.

A trend viszont most egy kicsit más irányba fordul, ha nem is teljesen a látszatintézkedések megszüntetése felé. A sydney-i reptér bejelentette, hogy kísérletként néhány Quantas járat utasainak nem ellenőrzi az útlevelét, ehelyett egy arcfelismerő rendszer dönti majd el, hogy beléphetnek-e az országba.

A reptér szóvivője szerint megszűnik a beszállókártya és az útlevél utáni turkálás, ami könnyebbé teszi a reptéren belüli haladást. Azt még nem tudni, hogy mikor indul pontosan a kísérlet. A rendszer fejlesztése korai állapotban van, az évi 43 millió utast fogadó reptéren pedig könnyen beüthet a káosz, ha az első tesztnapon összeomlik az arcfelismerő. Emelett személyiségi jogi és adatbiztonsági követelményeknek is meg kell felelnie az azonosítórendszernek.

A tervnek már megvannak a kritikusai, akik szerint ha a terrorizmus megfékezése a cél, akkor más olyan helyeken is be lehetne vezetni az arcfelismerős vizsgálatot. Például a bevásárlóközpontokban. Ugyanakkor megvan annak a veszélyes is, mondta Dr. Bruce Baer ARnold, a Canberrai Egyetem adjunktusa, hogy a biometrikus kalapács birtokában a szabályozó hatóságok mindent szögnek fognak nézni. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Kínában épp ez történik, nagyszabású arcfelismerős rendszereket vezetnek be, viszont Ausztráliával szemben Kína nem egy demokratikus állam.

A megoldás: legyen ön is hiphop rajongó

Az arcfelismerő algoritmusok elől meglepően nehéz elbújni. A száj elé kötött kendő nem elegendő, a fejformából, a szemekből, az orr és a fül látható részéből az algoritmusok már tudnak számolni. A The Outline cikke szerint azonban az extrém arcfestés, amely megakadályozza az arc felismerését, még kiutat jelent. És ha már arcfestés, akkor az ember akár választhatja azt is, amit az Insane Clown Posse hiphop banda Juggalonak nevezett rajongói hordanak.

A Juggalok biztos örültek a hírnek, tavaly már meglepték azzal a világot, hogy csapatostul vonultak fel Trump elnök ellen tiltakozva. Akinek mégse fekszik a hallgatóbarát hiphop, az festheti magát csontváznak is, a cikk szerint azzal is lehet sikert elérni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?