Új stresszek, új félelmek és néhány frissen meghozott életjobbító döntés. Mindenki nyugodtan beszéljen arról, hogyan élte meg a járványügyi lezárásokat, mert másoknak sem volt egyszerű.

A lakáshoz jutás esélyeinek csökkenését érzik a fiatalok (Fotó: LG)

Valószínűleg nyugodtan – már abban az értelemben, hogy nem tévedünk – kimondhatjuk, hogy a járványügyi korlátozások időszaka mindenkinek a lelkén rajta hagyta a nyomát. Új fajta stresszel kellett megbirkózni, új fajta gondolati korlátok között kellett megtanulni élni. Az NN Biztosító felmérte, hogy pontosan mitől is féltünk és hogyan próbáljuk kezelni ezeket az új félelmeket.

A felmérés nem minden része meglepő. Ki gondolta volna, hogy a többség (64%) a bizonytalanságot érezte a megterhelőbb körülménynek? Valószínűleg mindenki. Ezt megtámasztja az a tény is, hogy a 24-59 évesek háromnegyede válaszolta azt, hogy legalább egy tényező nyugtalanítja az anyagiak, egészségügy és társadalmi hatások közül.

Az sem meglepő, hogy a legnehezebben leküzdhető, stresszt jelentő gondolatok közül a családtag elvesztése (53%) vezet, viszont alig lemaradva követi az új világgazdasági válságtól való félelem (52%). Végül a válaszadók fele tartott az egészségügyi problémáktól. Ez egy világjárvány idején igazából nem magas érték, sőt meglepően alacsony. Szintén ötven százalék körüli volt a munkahely elvesztésétől való félelem (48%) és az is, hogy egy egészségügyi jellegű probléma anyagi romlást hoz a családra.

A kutatás talált olyan stresszfaktorokat is, amik csak egy-egy korcsoportra jellemzőek. A 24-34 évesek 47 százalékának erősödtek a félelmei, hogy nem fognak tudni saját lakáshoz jutni. Pedig a jelenlegi ingatlanárak és a fiatalok munkához jutási esélyei mellett, eddig sem indultak szerencsés helyzetből a mostanában munkába álló vagy 5-10 éve a munkaerőpiacon lévő generáció tagjai.

A 35-45 évesek a családalapításra fókuszáló korosztály, őket már az öngondoskodás is foglalkoztatja. Az összes megkérdezett fele tervezi valamilyen megtakarítás elindítását, 29 százalék pedig fontolgatja új megtakarítási vagy kockázati életbiztosítás kötését. A fiatalabb korosztályra is jellemző ez a rend, 29 százalékuk növelni tervezi a havonta félrerakott összeget. Ha azonban a fenti számokat összehasonlítjuk az átlagos magyar család megtakarításaival, amelyek jellemzően 1-3 hónapra elegendőek, a kép kevésbé fest jól.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?