A cég büntetést és kártérítést is kénytelen fizetni, de a befektetésként szerzett összeghez képest még így is eltörpül a bírság.

(Fotó: Arran Bee CC-BY)

Ítéletet hozott az amerikai FINRA a Robinhood ügyében. A brókercégek és tőzsdék felügyeletét végző önszabályozó testület elmarasztalta a befektetési appot, és egyben hetvenmillió dollár büntetés megfizetésére kötelezte – írja a The Verge.

A FINRA szerint a cég elhanyagolta a kötelességét: a kereskedelmi tranzakciók monitorozását, a technológiájának üzemben tartását és az ügyfeleinek védelmét. Ez a testület által kiszabott eddigi legnagyobb büntetés, ráadásul a Robinhood nem vitatja a bírság jogosságát.

Az ügyet az teszi különösen érdekessé, hogy a FINRA szerint 2016 óta hamis és félrevezető adatokat adott információkat. Többek között akár arról is, hogy az ügyfeleknek mennyi pénz van a számláján. A bejelentés nem nevezi meg, hogy milyen ügyről van szó, de valószínűleg egy Alex Kearns nevű felhasználó esetére utal a FINRA. Kearns azután követett el öngyilkosságot, hogy mínusz 730 ezer dolláros egyenleget látott a Robinhood fiókjában. A céget beperelték, és végül peren kívül egyezett meg Kearsn hozzátartozóival.

A FINRA aggályosnak tartja azt, ahogy a Robinhood megállapította, hogy mely felhasználók rendelkeznek kellő tudással opciós kereskedéshez. Illetve az app üzemzavarait sem díjazták, amelyek során az ügyfelek nem tudtak kereskedni. Ezek jellemzően akkor következtek be, amikor a piac nagyot mozdult, és a Robinhood felhasználók ebből hasznot szerettek volna húzni vagy megpróbálták a pozícióik felszámolásával csökkenteni a veszteségeiket.

A hetvenmillió dolláros büntetés – ez húszmilliárd forintnak felel meg – ugyan hatalmas összegnek tűnhet elsőre. Ugyanakkor a Robinhood alapítása óta 5,6 milliárd dollárnyi befektetést gyűjtött össze. A legutolsó, idén februárban lezárt befektetési kör során pedig 2,4 milliárd dollárt kapott a cég kockázati tőkebefektetőktől. Mindezt úgy, hogy januárban már egy egymilliárd dolláros kört lezárt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?