Átverés, a DAO-hoz hasonló új felsülés, vagy az okoscégek első példája lesz a Bancor. Mivel még nem működik, ezért csak a körülötte zajló vita alapján lehet véleményt alkotni.

Átverés, a DAO-hoz hasonló új felsülés, vagy az okoscégek első példája lesz a Bancor. Mivel még nem működik, ezért csak a körülötte zajló vita alapján lehet véleményt alkotni.

Forrás: Bancor
Forrás: Bancor

Problémásnak ítéli a 150 millió dolláros ICO-kört záró Bancor nevű startupot Emin Gün Sirer, a Cornell kriptopénzekkel foglalkozó professora. A professzor Phil Daian kutatóval közösen jegyzett cikke szerint tucatnyi technológiai jellegű gondot cipel magával minden idők legsikeresebb közösségi tőkebevonását végrehajtó cége.

Sirer szerint az, hogy a Bancornak nem kellett végigmennie a kockázati tőkebefektetés megszerzéséhez szükséges lépéseken, mégis pár órán belül 144 millió dollár felett rendelkezhetett az ICO-őrület vakfoltjait jelzi. Normál esetben egy ilyen befektetésre szert tévő cégnek hiteles csapatot, üzleti terveket, technológiai prototípusokat tudnia kell felmutatni. A Bancor ezzel szemben öt hónappal ezelőtt megjelent, és bemutató nélkül, gyakorlatilag egy ígéretre vagy egy becsületszóra megkapta a kért pénzt.

Automata tőzsde lesz okosszerződés alapon

A cég azt ígéri, hogy a közvetítő szolgáltatások kiiktatásával, automatikus szerződések alkalmazásával működő kriptopénzváltót tud létrehozni. Sirer szerint már az elképzelés is hibás, a legjobb esetben az árfolyamokat késve dolgozza fel az okosszerződés, a legrosszabb esetben egy kijátszható piacot hoz létre a Bancor. A bizonytalanságot pedig blabla alá rejtették el, és nem valós problémákat akarnak megoldani.

Ráadásul a Bancor saját pénze valójában felesleges, akár az ethert is lehet közvetítő valutának használni. A cég nagy ígérete negyven sornyi kóddl leírható Sirer szerint, ami a felhajtott befektetést is figyelembe véve kódsoronként 3,5 millió dollárra jön ki. A legrosszabb esetben a Bancor olyan körülményeket teremthet, amelyek közepette egyszerűen lehet shortolni egy-egy kriptopénzt.

Rossz a matek?

A fentiekhez képest apróság, hogy a rémesen drága kód a szakember szerint nehezen átlátható, ami új hibalehetőségeket rejt. Ezeket teszteléssel ki lehetne szűrni, de a kiadott kód összesen hat tesztet tartalmaz, ami nevetségesen kevés egy Bancor méretű projektnél.

Érdemes Emin Gün Sirer eredeti, nagyon hosszú írását elolvasni. Annál is inkább, mert a hozzászólások között folytatódik a vita a Bancor életképessééről. Itt pedig a Bancor rá adott – lényegében „nem is úgy van” – tartalmú válaszát is meg lehet találni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?