Kisbefektetők százai adják össze a startupok fejlesztéséhez szükséges tőkét. Cserébe olyan kriptopénzes tokent kapnak, amiről egyelőre nem lehet tudni mit ér.

Kisbefektetők százai adják össze a startupok fejlesztéséhez szükséges tőkét. Cserébe olyan kriptopénzes tokent kapnak, amiről egyelőre nem lehet tudni mit ér.

Már nem egy bika van,  hanem sok kis boci (Fotó: Sam Valadi CC-BY)
Már nem egy bika van,
hanem sok kis boci (Fotó: Sam Valadi CC-BY)

A kilencvenes évek legvégén, a kétezresek elején mindenki megtanulta az IPO betűszót. Ez a cégek tőzsdére lépésekor történő részvénykibocsátás. A kétezertizes évek végének betűszava az ICO, az initil coin offering, egy új kriptopénz bevezetése. Az ilyen pénzekkel fizetni nem lehet – kereskedni viszont esetenként igen – csak tulajdonrészt, szavazati jogot, vagy legalább egy becsületszóra mondot értéket képviselnek.

Már startupok is próbálkoznak azzal, hogy saját pénzt adnak ki, amit később majd a kisbefektetőik valamilyen előnyre válthatnak. Olyan ez, mintha részvényt vásárolnának, csak a konvenciók és biztosítékok hiányoznak belőle. Akinek most a Wall Street farkasa film jut eszébe, az nem lő nagyon mellé.

via GIPHY

A nagyrészt bitcoinban és más kriptopénzekben utazó Panter Capital, ami akkor kezdett el bitcoinban fektetni, amikor 65 dollárért adták, különösen erős az ICO-ban. Az az előnyük, hogy nincs megkötve a kezük, míg a legtöbb kockázati tőkebefektető nem rakhat pénzt közvetlenül bitcoinba vagy más kriptopénzes alapba. Ezzel szemben a Pantera esetenként már az ICO előtt is vásárolhat.

Félig bukott startupok utolsó mentőcsónakja is lehet az ICO

A Panther vezetőjével, Dan Moreheaddel készített Techcrunch interjúból kiderül, hogy az egykor tinik által használt üzenetküldő program, a Kik készül például kriptopénz kibocsátásra. De kriptopénzzel próbál tőkét bevonni az Omise fizetési szolgáltató is és a Civic nevű elosztott azonosítási platform is. De így lett fejlesztésre költhető tőkéje a Brave nevű, fintech funkciókat is tartalmazó böngészőnek is.

Morehead szerint a különböző ICO-k során kibocsátott tokenek összértéke négymilliárd dollár körül lehet. Ennyi tőkét vontak be a kriptopénzeket kibocsátó cégek különböző befektetőktől.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?