Amíg készpénz van, addig ATM is van. Sőt, arra is van ötletük a pénzintézeteknek, hogyan lehet még több dolgot elintézni egy bankautomatán.

Amíg készpénz van, addig ATM is van. Sőt, arra is van ötletük a pénzintézeteknek, hogyan lehet még több dolgot elintézni egy bankautomatán.

(Fotó: megawatts86 / Flickr CC-BY-SA)
(Fotó: megawatts86 / Flickr CC-BY-SA)
(fotó: megawatts86 / Flickr CC-BY-SA)

Ötvenedik születésnapját ünnepli a bankautomata. Az elsőt, amely a Barclaycash névre hallgatott, és még nem is bankkártyával működött 1967. júniusában üzemelték be London északi részén. Az első ember, aki pénzt vett ki belőle, Reg Varney volt, a kor egyik népszerű tévésorozatának sztárja.

A legjobb azonban az, hogy mi adta a feltalálónak az ötletet. A csokiautomaták láttán ugrott be John Shepherd-Barron skót feltalálónak, hog yugyanilyen gépekből pénzt is lehetne kivenni. Szerencsére jól dokumentálták, hogy melyik bankfiók oldalában állt az első automata, ezért a mostani évfordulóra aranyszínűre tudta festeni a Barclays bank a fiók oldalában most működő gépet.

Az ATM-ek túlélik a bankkártyát

Az ötvenedik évforduló alkalmából azon is érdemes elgondolkodni, merre visz a bankautomata útja. Ha eltűnik a készpénz, és vannak erre utaló törekvések, akkor semerre. Ha csak a bankkártyák tűnnek el, és például az okostelefonok veszik át a helyüket, akkor a már most is létező NFC-s megoldásokkal lehet előre megadni a kivenni vágyott összeget, hogy az automatához érve csak a telefont kelljen odaérinteni a számok bezongorázása helyett.

Az amerikai bankoknál a kulcszó a tabletszerű viselkedés. A választás érhető, bármelyik tablet folyamatosabb, gyorsabb, jobb felhasználói élményt kínál, mint egy ATM. A Bank of America egyenesen 32 colos kijelzővel szerelt gépekben gondolkodik – ezek az extrém ATM-ek vagy XTM-ek – amelyek reklámokat, személyre szabott ajánlatokat is mutatnak az ügyfélnek. Emellett a kijelzők elég jó minőségűek ahhoz, hogy magyarázóvideókat játsszon le, vagy egy személyes bankárral történő videotelefonálás bonyolítsanak le rajta. A kártya nélküli üzemmód pedig, biztos, ami biztos, minden új automatánál alapkövetelmény.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?