Válságot hozhat az éghajlatváltozás. Miamiban már most is csak azoknak megfizethető az áradásbiztosítás, akinek nagyon sok pénze van.

Válságot hozhat az éghajlatváltozás. Miamiban már most is csak azoknak megfizethető az áradásbiztosítás, akinek nagyon sok pénze van.

(Fotó: kdask CC-BY)
(Fotó: kdask CC-BY)

Ki tud mondani egy globális természeti jelenséget, aminek fintech hatása is lesz? Piros pont azoknak, akik az éghajlatváltozásra tippeltek. A Zillow és a Union of Concerned Scientists amerikai online ingatlankereskedelmi szolgáltatás elvégzett egy érdekes számítást, aminek ijesztő eredménye jött ki – írja a Wired.

A cég a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) a tengerek szintjének emelkedésére vonatkozó adatait fésülték össze a Zillow ingatlannyilvántartásával. A vizsgálatot amerikai államokra végezték el, így például a szintén érdekes helyzetben lévő Hollandia nem szerepel a modellben.

Az a forgatókönyv, amely szerint a káros gázok kibocsátását nem mérsékeljük a következő számokat tartalmazza. A világtengerek szintje két métert emelkedik a század végére, a partvidék 311 ezer otthona évi 26 áradással kell megküzdjön. A század végére 2,4 millió lakás fog elpusztulni az emelkedő víz és a part eróziójának hatására. Legrosszabbul az amúgy is vacak helyen lévő Florida jár.

A lakások pusztulását megérzi majd a lakáspiac, a jelzálogpiac. Az áradás elleni biztosítások ára emelkedni fog. A bedőlt jelzáloghitelek pedig egy újabb válságot is az Egyesült Államokra szabadíthatnak.

A model nem számol még nem létező, de a jövőben feltalálandó levegőtisztító berendezésekkel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?