Válságot hozhat az éghajlatváltozás. Miamiban már most is csak azoknak megfizethető az áradásbiztosítás, akinek nagyon sok pénze van.

(Fotó: kdask CC-BY)
(Fotó: kdask CC-BY)

Ki tud mondani egy globális természeti jelenséget, aminek fintech hatása is lesz? Piros pont azoknak, akik az éghajlatváltozásra tippeltek. A Zillow és a Union of Concerned Scientists amerikai online ingatlankereskedelmi szolgáltatás elvégzett egy érdekes számítást, aminek ijesztő eredménye jött ki – írja a Wired.

A cég a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) a tengerek szintjének emelkedésére vonatkozó adatait fésülték össze a Zillow ingatlannyilvántartásával. A vizsgálatot amerikai államokra végezték el, így például a szintén érdekes helyzetben lévő Hollandia nem szerepel a modellben.

Az a forgatókönyv, amely szerint a káros gázok kibocsátását nem mérsékeljük a következő számokat tartalmazza. A világtengerek szintje két métert emelkedik a század végére, a partvidék 311 ezer otthona évi 26 áradással kell megküzdjön. A század végére 2,4 millió lakás fog elpusztulni az emelkedő víz és a part eróziójának hatására. Legrosszabbul az amúgy is vacak helyen lévő Florida jár.

A lakások pusztulását megérzi majd a lakáspiac, a jelzálogpiac. Az áradás elleni biztosítások ára emelkedni fog. A bedőlt jelzáloghitelek pedig egy újabb válságot is az Egyesült Államokra szabadíthatnak.

A model nem számol még nem létező, de a jövőben feltalálandó levegőtisztító berendezésekkel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?