Még nem nullázta le az állam az Ant cégeket, de nagyon rosszul néz ki, ami történik. Jack Ma vállalata hetvenmilliárddal ér kevesebbet, mint fél éve.

(Fotó: WTO/Jay Louvion)

Az év elején közölte a kínai pénzügyi szabályozó, a finom eszközök hanyagolásával, hogy Jack Ma cége nem megy tőzsdére. Jack azonban lesz szíves visszavonulni egy kicsit és gondolkodjon az élet értelmén. Nem olyan jelenet volt, amit gyakran látunk egy demokráciában, igaz, Kína nem is demokrácia.

A Businessweek mostanra kiszámolta, hogy hogyan áll Jack Ma megbüntetése, és a számok nem szépek. Ma vállalatcsoportja hetvenmilliárd dollárral érnek kevesebbet. És a Ma-féle cégek mellett a Tencent és a JD.com is érzi, hogy a szabályozó figyelme rájuk vetül. Közben pedig az állami bankok rendkívül jól jártak. Csupán nyolc hónap kellett ahhoz, hogy az Ant Group elbukja az értékének nagyjából felét. Illetve az sem ártott, hogy Jack Ma nyilatkozott arról, hogy a központi bank nem elég gyors, nem elég rugalmas, ha a fintech cégek szabályozásáról van szó. A központi bank bizonyította, hogy gyorsak is tudnak lenni, ha arra van szükség.

Ahhoz, hogy az Ant Group ne kerüljen még nagyobb bajba, a cégnek rendszeresen kell adatot szolgáltatnia a szabályozónak. Illetve át kell szervezni a céget úgy, hogy minden változásra a jegybanki szakértők fognak rábólintani. Még az is lehet – írja a lap – hogy ezek mellé a felsővezetők közé beültetnek egy központi banki embert. Ezek közül egy is elég legyen, hogy behúzza a féket a szabadon fejlődő kínai fintechek számára. A forradalom központilag irányított úton halad tovább. Az épp csak alakuló fintech hitelezésnek vége, az Ant jóval kevesebb hitelt helyezhet ki, mint amennyire igény van. Az online fizetésnek nem harangoztak egyelőre, de egy hasonló szabályozási lépéssel azt is le lehet állítani.

A Businessweek szerint az Anttől szökdösnének az emberek. Úgy érzik, hogy a cég jövője veszélybe került, a részvényopcióik leértékelődnek. A tavaly 320 milliárdosra becsült cég értékét most 29 és 115 milliárd dollár közöttre becsülik.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-24/how-xi-and-the-ccp-turned-on-jack-ma-ant-and-china-s-fintech-companies


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?