Megnyugodhat, aki eddig aggódott a Wirecardért. A múlt héten világnagy botrányba keveredő német fintech sztorija lezáródni látszik: a cég csődben van.

(Fotó: WebSummit)

A csőd bejelentése logikus folytatása volt az eddigieknek. A hét elején derült ki, hogy 1,9 milliár euró hiányzik a Wirecard kasszájából, majd nem sokkal később az is kiderült, hogy a hiányzó összeg valójában csak papíron létezett.

Azóta megjelent a cég auditorának, az Ernst&Young-nak (EY) a legújabb nyilatkozata is, amely szerint

Biztos jelei vannak annak, hogy egy körmönfont és bonyolult, világszerte több résztvevőt és intézményt érintő csalás történt, amelynek a célja a megtévesztés volt.

Emellett a Financial Times-nak nyilatkozva az EY szóvivője azt is hozzátette, hogy egy ilyen mélyen megszervezett csalást még a legáthatóbb audit vizsgálat sem buktathat le. Van ebben az utóbbi mondatban egy kevés önfelmentés.

A cég behívta segítségnek a Houlihan Lokey szakértőit, hogy segédkezzenek az adósságok újrastrukturálásában. Azonban miután átnézték a cég könyveit, semmi biztatót nem tudtak mondani. A Financial Times szerint a valós üzleti forgalom túl kevés ahhoz, hogy a költségeket és az adósság törlesztését meg lehessen belőle oldani.

Csődöt egyelőre csak a kétszáz embert foglalkoztató holdingcég jelentett. A maradék 5700 alkalmazottat foglalkoztató fizetési szolgáltatónál folytatódik a munka. Legalább addig, amíg ki nem deríti a cég, hogy mely üzletágakat érinti még a csőd.

A Wirecard nagy partnerei, a Visa és a Mastercard is nyilatkozott arról, hogy figyelemmel kísérik a német cég körüli történéseket. A Mastercard azt is hozzátette, hogy dolgoznak azon, hogy az összes Wirecard ügyfél továbbra is használni tudja a kártyáját. Mindeközben a német hatóságok nyomoznak a cég vezetésének több tagja után is.

A politikusok és az akadémikusok szerint egyaránt rendkívül rossz jel a német pénzügyi világnak, hogy a szabályozó és a piac figyelme mellett is előállhatott a Wirecard helyzete. Ezt valószínűleg a cégnek hitelező bankok is ugyanígy érzik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?