Rekordméretű csalást hajtott végre két dél-afrikai befektető. Amikor meglovasították a kriptovagyont még 4 milliárd dollárt ért.

Kép: 123rf

Rég volt igazán nagyszabású kriptocsalás, de most egy dél-afrikai testvérpárnak sikerült nulláznia a számlálót. Az Africrypt befektetési platform két alapítója a befektetők 2,3 milliárd dollárjával együtt tűnt el – írja a Bloomberg.

A történetet a pórul járt betétesek által felbérelt ügyvédi iroda rakta össze. Sajnos annyira nem sikerült kirakni a fejtörőt, hogy azt is kiderítsék, hol lehet a testvérpár.

Az áprilisi tetőzéskor 4 milliárd dollárt érő 69 ezer bitconos vagyon eltüntetése az eddigi legnagyobb kriptocsalás. A gyanús történések is a tetőzés környékén jelentek meg. Az Africrypt pénzügyi vezetője, Amer Cajee jelezte az ügyfeleknek, hogy a tőzsde hackertámadásnak esett áldozatul. Egyben kérte a befektetőket, hogy ne tegyenek jogi lépéseket, mert ez csak lassítaná az ellopott pénz visszaszerzését. A gyanakvóbb ügyfelek ekkor bízták meg a Hanekom ügyvédi irodát, egy másik csoport pedig csődeljárást indított.

A gyanút pont a jogi lépések hiánya keltette. Illetve az, hogy az Africrypt alkalmazottai a hackertámadás előtt hét nappal elveszítették a hozzáférésüket a céges rendszeréhez. A nyomozás kiderítette, hogy a cég főszámlájáról és az ügyfelek tárcáiból különböző, az utalások követését ellehetetlenítő szolgáltatásokon keresztül utalták ki.

Cajeet ekkor már nem lehetett utolérni telefonon, testvérének Raeesnek a telefonja sem csörgött ki. Majd eltűnt az internetről a cég honlapja is. A pénz és a testvérek holléte egyelőre ismeretlen. A dél-afrikai pénzügyi szabályozó hivatal pedig nem indíthat nyomozást, mert a hatályos törvények szerint a kriptó nem pénzügyi termék. A Bloomberg megpróbáltatta megszólaltatni a rendőrséget, de az sem válaszolt a kérdésekre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?