A britek 52 százaléka szavazott a kiválásra, London és Skócia maradna, ha tudna. A miniszterelnök lemondott, a skótok és az írek lelépnének Nagy-Britanniából, és még dél sincs.

A britek 52 százaléka szavazott a kiválásra, London és Skócia maradna, ha tudna. A miniszterelnök lemondott, a tőzsde beszakadt, a skótok és az írek lelépnének Nagy-Britanniából, és még dél sincs. 

brexit
A kampány egyik vicces pillanata volt, amikor a maradás és kilépés párti hajóhadak összecsaptak a Temzén.
(fotó: Garry Knight CC-BY)

A szavazóköröket csütörtök este tízkor bezárták, eredménye azonban csak másnap reggelre lett a Brexit-népszavazásnak. A britek 52 százaléka az EU elhagyását tartotta a követendő útnak. A szavazatok kor, iskolázottság és kereset szerinti megoszlásából a Guardian rajzolt remekül átlátható grafikonokat. A szavazás eredményeit térképen is bemutatták. A két adatsor alapján a leszakadóbb régiókban élő, vidéki, kevesebbet kereső és idősebb korosztály gondolta úgy, hogy az országnak jobb lesz az EU-n kívül. A fentiek alól nagyrészt kivétel Észak-Írország és Skócia, ahol minden kerületben a maradáspártiak nyertek. London is maradna, de erre nem nagyon van lehetőség.

Az eredmények kihirdetése után a font 5-8 százalékot veszített értékéből, harmincéves mélypontra esve. A londoni tőzsde még rosszabbul reagált a hírekre: a vezető brit bankok részvényeinek jelenleg 18-20 százalékkal alacsonyabb az árfolyama, mint a Brexit-szavazás előtt. A New York Times újságírója, Alex Burns pedig már azon viccelődik a Twitteren, hogy elsietettek lehettek a hírek, amely szerint London lehet a világ új pénzügyi központja.

David Cameron brit miniszterelnök lemondott. Az ír Sinn Féin vezetője szerint időszerű Írország egyesítéséről beszélni, a skót SNP párt pedig ismét napirendre tűzné az Egyesült Királyságtól való elszakadást és az EU-csatlakozást. És még nincs dél se.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?