A kilencvenes évek végén kezdtek durván elszaporodni a szabadalmak. Az internet és a technológiai ipar büszke lehet magára.

A kilencvenes évek végén kezdtek durván elszaporodni a szabadalmak. Az internet és a technológiai ipar büszke lehet magára.

Edison lámpa szabadalma a régiebbek közül való (Fotó: USPTO)
Edison lámpa szabadalma a régiebbek közül való (Fotó: USPTO)

Az amerikai szabadalmi testület, az USPTO bejegyzett egy LADAR – azaz lézer alapú radar – szabadalmat. A találmány leírását a Raytheon nevű katonai beszállító cég adta be, ami normál esetben magától érdekes lenne, de nem tartozik tágan sem a Fintechradar témájába. A Raytheon hamarabb gyárt új típusú rakétákat, mint egy fizetési rendszert.

Érdekessé az teszi az ügyet, hogy az USPTO számozási rendszere szerint a LADAR szabadalom a tízmilliomodik. Szép kerek szám – írja a Verge. Az pedig még figyelemreméltóbbá teszi, hogy az utolsó ötmillió szabadalmat az elmúlt huszonhét évben adták ki. Az első ötmilliót pedig 1836-től – ekkor Magyarországon például rendi országgyűlés volt, vasutak építéséről határoztak és felmerült annak a hídnak az ötlete, amit ma Lánchíd néven ismerünk – 1991-ig szép lassan. Természetesen a volumen lassan növekedett, de igazán a kilencvenesek végén, a kereskedelmi internet berobbanásával indult meg.

A másik érdekessége az ügynek, hogy a szabadalmak adatbázisa egy olyan könyvtár, amit akár a blockchainen is meg lehetne valósítani. Mivel azonban egy központi fenntartónak komoly munkája van abban, hogy az előzmények megfelelően fel legyenek tüntetve, értelmetlen ötletek ne kapjanak védettséget, ráadásul mindez szövetségi feladat, azaz sok pénz nincs benne, mindenki ellenállt a késztetésnek. A szövetségi szabadalmi adatbázis remek példája annak, hogy valamikor egy probléma megoldása egy egyszerű adatbázis.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?