A hét elején még ötször annyit ért a cég, mint most, és hol van még a zuhanás vége. A német befektetők helyett mi sem lennénk nyugodtak.

(Fotó: WebSummit)

Nem állt meg a német fintech részvényárfolyamának esése. Ami érthető, hiszen az EY auditja szerint valami 1,9 milliárd euró elkallódott a cégnél. Markus Braun vezérigazgató azonnali hatállyal lemondott, de ez még kevés volt ahhoz, hogy a piac visszanyerje a bizalmát a fizetési cégben.

Ideiglenesen James Freis vette át a cég vezetését, aki csütörtök óta van a Wirecardnál, korábban a Deutsche Börse-nek dolgozott. A helyzetet érdekesebbé teszi, hogy a lemondott Markus Braun volt a Wirecard legnagyobb részvényese is. Ám távozásáról a cég azt közölte, hogy “a felügyelőtestülettel egyetértésben történt”.

Braun nem az egyetlen vezető, akinek távoznia kellett. Jan Marsalek operatív vezetőt csütörtökön függesztették fel. A cég két legnagyobb befektetője a héten már perrel fenyegette a vállalatot, amelynek részvényei a hétfői értékük húsz százalékára estek vissza a botrány hatására.

Tisztázatlan egyelőre, hogy az eredeti csalást ki követte el, ki járt jól az ügyből, de a Wirecard biztosan nem ellenőrizte kellőképpen a két ázsiai banki ügyfelét, amelynek számlájáról hiányzik a készpénz. Ami egészen valószínű, hogy a cég most 10 milliárd euróval ér kevesebbet a kétnapos zuhanás után. A helyzet tovább romolhat, mert Andreas Tilp, értékpapír ügyekkel foglalkozó neves német ügyvéd is pert indított egy hónapja a cég ellen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?