Az egyház és a befektetési piac elválasztása többnyire megtörtént. Ez természetesen nem akadályozza meg a Vatikánt abban, hogy tippeket adjon a híveknek.

Szénerőmű (képünk illusztráció) (Fotó: UniversityBlogSpot CC-BY)

Most ez Ferenc pápa Laudato Si enciklikájának ötödik évfordulójának alkalmából történt meg – adta hírül a Reuters. A most kiadott 225 oldalas kiadvány az egyházi vezetőknek ad tanácsot abban, hogyan lehet gyakorlatira fordítani a természet védelmére szólító szöveget. Emellett figyelmeztet a klímaváltozás veszélyeire.

A pozitív változások elérésének egyik módja olyan cégekbe fektetni a pénzt, amelyek bizonyos kitételeknek megfelelnek. Ilyen követelmény, hogy a cég ne dolgoztasson gyermekeket, tisztelje az emberi jogokat és védje a környezetet. A szöveg felszólítja a katolikusokat, hogy kerüljék a káros cégeket, köztük a fosszilis tüzelőanyagokkal üzletelő vállalatokat is.

A szöveg várhatóan vitatott lesz, mert hasonló módon kerülendőnek jelöli az abortuszt végző intézményeket is. Igaz, a klímaváltozás tekintetében sincs többnyire egyetértés, bármennyire jelentkeznek már a légköri szennyezés extrémebb hatásai is.

Aki az öt éve megjelent, a környezet és a védtelenek védelmére felszólító szöveget akarná elolvasni mielőtt eladja az olajcéges részvényeit, az magyarul erre találja a szöveget PDF-ben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?