Tőkét próbál bevonni Európa egyik legismertebb fintech unikornisa a Klarna. A harmadik befektetési köre még akkor sem lesz örömünnep a korábbi befektetőknek, ha az sikeresen alakul.


A Wall Street Journal szerint a tavaly ilyenkor még 46 milliárd dollárosra értékelt cég a mostani gazdasági klímában akár 16 milliárd dolláros értékeléssel is zárhatja a tőkebevonási kört. A cég célja, hogy újabb 500 millió dollárhoz jusson, még ha ez azzal is jár, hogy feladja a világ második legértékesebb startupja címet, amit a tavalyi, a Softbank által vezetett körben szerzett meg.

Múlt hónapban a Wall Street Journal még egymilliárdnyi tőkéről és 30 milliárdos értékelésről szerzett értesüléseket. Úgy tűnik, hogy a közelgő válság leárazta a BNPL-hiteleket kínáló Klarnát is. Ezen az értékelésen az sem segített, hogy pár hete bejelentette a cég, hogy egyrészt tíz százalékát leépíti az alkalmazottaknak, másrészt pedig, hogy az adózás előtti vesztesége a korábban előrejelzett háromszorosa, negyedmilliárd dollár lesz. Tavaly ilyenkor ez még csak 80 millió dollár volt.

A Klarnát várhatóan az átalakuló kamatkörnyezet tovább fogja büntetni. A BNPL-hitelek az olcsó pénz korszakában számítottak jó üzletnek, amikor csekély kamattal is megérte pénzt adni az ügyfeleknek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?