A tőzsdének nincs a legjobb híre, de nagyon igyekeznek, hogy javítsanak rajta. A sztríptízbárokba szervezett céges bulikat is betiltották.

(Fotó: Quinn Dombrowski CC-BY-SA)

Olyan dolgok is meg tudnak változni a pénzügy világában, amikre a felületes szemlélő nem is számított. Sőt, amiről nem is tudott. Csütörtök volt az utolsó nap a Londoni Fémtőzsdén (LME), amikor a parketten szabad volt napközben alkoholt fogyasztani – írja a Businessweek.

A Fémtőzsde egyébként – erről talán már írtunk is – a konzervativizmus és a csúcstechnológia furcsa kevercse. Például nyílt kikiáltásos rendszerben is működik, azaz pont úgy néz ki a kereskedés, mint a régi, tőzsdéről szóló filmekben, amelyekben emberek üvöltöznek papírokkal a kezükben. Ahhoz azonban, hogy ez a rendszer működőképes legyen, a brókerek feje felett egy több mikrofonból álló érzékeny rögzítőrendszer dolgozik, ami visszakereshetővé teszi vita esetén az egész napi kereskedést.

Ugyanezen a nyílt kikiáltásos rendszerben működő parketten csütörtökig nyugodtan lehetett inni. A súlyosan részegen hülyeségeket csináló brókereket már korábban is kitiltással jutalmazta az LME, de a viktoriánus időkből megmaradt ivást eddig nem tiltották be. Érdemes észben tartani, hogy a világ egyik olyan tőzsdéjéről van szó, amely alapvető szerepet játszik a fémek árfolyamának beállításában.

Az LME egy ideje dolgozik azon, hogy javítson a hírnevén, amit például a Brexit pártot vezető korábbi kereskedő, Nigel Farage sztorijai is rontanak. Április óta az LME-n dolgozó brókereknek tilos sztriptízbárokba és kaszinókba szervezni partikat. Korábban hasonló szabályokat hozott a Lloyds is, miután a Businessweek nyomozása rámutatott, hogy milyen eszméletlenül szexista kultúrát alakítottak ki biztosítócégen belül.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?