Egészen új világmagyarázattal állt elő az Axie Infinity nevű play-to-earn, azaz keress pénzt a játékkal, szoftver fejleszője. Mindenki kapaszkodjon meg: nem is a pénzről szólt a játék.


A kommunikációs változáshoz egy nagyon egyértelmű változásra volt szükség: arra, hogy az Axie-hoz kötődő tokenek ára bezuhanjon. Mind a Smooth Love Potion (SLP) token, amit a játékon belül lehet a figurák fejlesztésére használni, mind az Axie Infinity Shard (AXS) tokenek ára jelentősen lecsökkent. Végül pedig az Axie nevű figurák, amelyek NFT-ként működnek, ára sem veri a fellegeket.

A játéknak a kezdetektől megvolt az a hátránya, hogy a kezdő játékosoknak be kellett vásárolniuk magukat az Axie Infinitybe. Szükségük volt pár figurára és kiegészítőre, hogy elkezdhessenek új Axie-kat gyártani és azokat eladni. A vásárlók pedig a később beáramló újabb játékosok voltak, azaz a játék ugyanazon a logikán alapult, mint a piramisjátékok. Az árfolyam növekedését a játékosszám növekedése okozta.

A csúcson 2 millióan játszottak az Axie Infinityvel, de márciusra a program elveszítette a játékosainak negyven százalékát. A programhoz kapcsolódó kriptók értéke is ennek megfelelően indult csökkenésnek. Majd az egyik utolsó döfést az jelentette, hogy március végén ismeretlen támadók 620 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el a cégtől, ami megrengette az Axie-ba vetett bizalmat. Végül pedig beszakadt a teljes kriptópiac.

A Sky Mavis, a játékot fejlesztő cég már tavaly decemberben átnevezte a kategóriát, amibe a játék tartozik – írja a Bloomberg. Kezdetben még „keress pénzt játékkal” volt a neve, ezt finomították „játsszál és keress pénzt”-re. A tokenek árának a csökkenésével pedig összeomlott a játék köré kiépült hitelezőkből, menedzserekből, NFT-kölcsönzőkből és kizsákmányolt digitális munkásokból álló gazdaság is, ami a jövedelmező időszakban felépült.

A Sky Mavis új termékfejlesztési vezetője szerint „az Axie Infinitynek elsősorban játéknak kell lennie”.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?