Semmilyen logikával nem magyarázható, ami a bitcoin árfolyamával történik. Aki korán vett, most jól járt, aki most vesz, lehet, hogy elveszíti a pénzét.

Semmilyen logikával nem magyarázható, ami a bitcoin árfolyamával történik. Aki korán vett, most jól járt, aki most vesz, lehet, hogy elveszíti a pénzét.

(Fotó: Zach Copley CC-BY)
(Fotó: Zach Copley CC-BY)

Egy ideje nem írtunk a kriptopénzek árfolyamáról, leginkább azért, mert átláthatatlan, ami történik. Két hónapja 25 milliárd dollár volt a kriptovaluták összességének piaci kapitalizációja, mostanra ez 100 milliárd dollár felettire nőtt.

Az emelkedésért csak részben felelős a 160 százalékot dráguló bitcoin. Az ether, az Ethereumon használt kriptopénz 439 százalékot drágult. Márciusban még 17 dollárért lehetett venni egy ethert, áprilisban negyven dollár felé kúszott az árfolyam, most 250 dollárért lehet venni egy ethert – írja a Techcrunch.

Az árfolyamemelkedés nem egyenletes. A bitcoin az elmúlt héten az új normálisnak számító kétezer dolláros és az új rekordot jelentő 2850 dolláros ár között hullámzott. A Techcrunch szerint ráadásul nem egy lufi fújódását nézzük – a BankInnovation nem ennyire optimista – hanem a kriptopénzek újraszületését. Azzal indokolták ezt, hogy nem csak a legendásan instabil bitcoin mozgott, hanem az összes kriptovaluta iránt nőtt az érdeklődés. Még az olyan nehezen megfogható – a fizetés mellett okos szerződéseket és automata cégeket ígérő – rendszerek is profitáltak a pezsgésből, mint az Ethereum.

Ha vehettél volna internet részvényt, vettél volna?

A lap elemzése szerint korábban nem volt lehetőség arra, hogy ennyire korai szakaszban pénzt fektethessen felhasználók tömege egy ígéretes technológába. Bármennyire látta is valaki, hogy az internet nagy dolog lesz, nem nagyon tudott bele pénzt fektetni 1990-ben. (Ha pedig a kilencvenesek végén tette, jó eséllyel elveszítette a dotkom robbanásban.) Nem lufi fújódik, hanem épül a kriptovalutákba vetett bizalom. Ettől még persze bitcoint vagy ethert venni bizonytalan befektetés, nem egy állami garanciával rendelkező befektetési termék.

A Techcrunch írója senkinek nem javasolta, hogy azért vegyen bitcoint, mert sokat hall róla mostanában. Lehet olyanokban hinni, hogy az arany helyét veszi át, esetleg a bankközi elszámolás eszközévé válik vagy a tőkebefektetést teszi egyszerűbbé, de mindegyik hithez elég bonyolult rendszereket kell átlátni. Majd az átlátása után a az ezekre érvényes trendeket is fel kell becsülni. Röviden: ne.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. spdfgasgjo 2017.06.15

    nem értek egyet!
    Röviden de! vegyél , fel fog menni még jobban év végére és egye feljebb 10 millió forintom van benne 🙂 (és nem ennyivel kezdtem)

Vélemény, hozzászólás?