A London Metal Exchange nyílt kikiáltásos rendszerben tér vissza, amit már nagyon kevés helyen használnak.

(Fotó: Sam Valadi CC-BY)
(fotó: Sam Valadi CC-BY)

A Financial Times szerint Nagy-Britanniában lassan felfutóban van a koronavírus negyedik hulláma. Az ország azonban egyelőre még nyitásban van és nem adja fel a hagyományait sem. A héten bejelentették, hogy szeptemberben újra kinyit a London Metal Exchange tőzsde, ami az utolsó nyílt kiáltásos tőzsdék egyike – írja a Bloomberg.

A határidős fémügyleteket bonyolító tőzsde természetesen rendelkezik netes kereskedelmi megoldásokkal is. De a Ringnek nevezett parketten még kiabálva, a brókeres filmek hangulatát megidézve folyik a kereskedés. Azt, hogy ezek a tranzakciók is ellenőrizhetőek legyenek és hogy legyen út a viták rendezésére, komoly technológiával, több térmikrofonnal oldják meg. Ezek felvételei alapján meg lehet állapítani egy vita esetén, hogy ki, honnan, mit kiáltott be.

A korai 1800-as évek óta meglévő rendszert az LME csendben nyugdíjba akarta küldeni. Elegen tiltakoztak azonban a terv ellen, így végül meggondolta magát az intézmény. Az elég esetünkben nem jelent nagy számot: kilenc bróker jogosul a Ringben kereskedni, de az ő munkájuk hitelesíti részben az LME működését is. Mellettük pedig mások is tiltakoztak: például olyan csoportok, akiknek az áruival az LME-n kereskednek. A China Minerals cégnek sokat köszönhetnek a Ring brókerei.

A piaczáró árak megállapításának feladatát nem kapja vissza a kilenc bróker. Ezt a koronavírus-járvány alatt az elektronikus rendszer végezte, és a jövőben is ez fogja ellátni a feladatot. Emellett az LME szabályokat fog hozni arról, mikor lehet bezárni a Ringet. Az egyik ilyen felvetett szabály az, hogyha hat alá csökken az aktív brókerek száma.

A koronavírus alatt bevezetett rendszert egyelőre nem nagyon dicsérik. A Bloomberg szerint vadabb áringadozásokat produkált, mint azt a Ring tette.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?