Több millió dollár értékű bitcoint kerül kalapács alá a hónap végén. A kriptopénz valószínűleg kábítószerkereskedelemből származik.

A hatóságok által elkobzott tárgyakat gyakran árvereznek el. Ausztráliában azonban egy olyan aukciót készítenek elő, amire még alig volt példa: Több millió dollár értékű bitcoint adnak el.

Bitcoin
Drogkereskedőké lehetett az elárverezett vagyon
(fotó: Antana CC-BY)

Az aukciót szervező Ernst and Young pénzügyi szolgáltató cég nem adott ki semmilyen információt a 24518 bitcoin származásáról. A Reuters hírügynökség azonban helyi lapokra hivatkozva azt írja, hogy egy 2014-ben elfogott, kábítószer-kereskedelem miatt elítélt férfi tulajdonában voltak. A 24 ezer bitcoin mostani árfolyamon több, mint 3,7 milliárd forintot ér.

Az Egyesült Államokban az internet rejtett részein működő Silk Road drogpiac bezárása után került sor bitcoin aukcióra. Akkor 170 ezer bitcoin került kalapács alá, amelyet a drogpiac központi tárcájából és hozzá kapcsolódó egyéb tárcákból koboztak el. A razzia idején 122 milliót érő digitális vagyont a fizetőeszköz árának ingadozása miatt durván 47 millió dollárért tudta eladni a US Marshal Service.

Az Ernst and Young szóvivője nagy érdeklődésre számít, főleg befektetési bankokat, digitális pénzváltó szolgáltatásokat és befektetési alapok feltűnését várja. És mivel a bitcoin árfolyama sokkal stabilabb, mint a Silk Road aukciót táján, ezért nagyobb bevételt is remél a cég.

A 24 ezer 518 bitcoint kétezres csomagokban fogják aukcióra bocsátani. Az aukcióra június huszadikán és huszonegyedikén kerül sor.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?