Mesterséges intelligenciával, beszédfelismeréssel és appokkal szerelné fel a bankokat a Synechron. Digitális műhelyt is indított Londonban, hogy eladja az ötleteit.

A Synechron igazi nagyragadozója a pénzügyi informatikának. A 2001-ben New Yorkban alapított cég túlélte a kétezres évek elején a dotkom cégek tömeges elhullását, sőt felvásárlásokra és új irodák nyitására is maradt pénze. Most olyan fintech fejlesztőközpontot nyit Londonban, amit bármelyik bank elirigyelhet tőle.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi központjában nyílik a fintech játszótér
A világ egyik legnagyobb pénzügyi központjában nyílik a fintech játszótér
(fotó: Tim Benedict Pou / Flickr CC-BY)

A londoni a Synechron második nemzetközi innovációs központja lesz. Az elsőt Dubajban nyitotta meg 2015 októberében. A Fintech.finance értesülése szerint New Yorkban, Floridában, Amszterdamban és az indiai Punéban is várható hasonló központ nyitása.

A cég ügyfelei négy fontos technológiai területtel ismerkedhetnek meg az innovációs laborokban.

Ezek közül a legfontosabb a mesterséges intelligencia. A kifejezést hallva nem a sci-fi filmekből ismert, az emberihez hasonló gondolkodásra képes digitális lényekre kell gondolni, hanem egy-egy feladatra felkészített speciális programokra. A go világbajnokot legyőző Google-féle mesterséges intelligencia is igen nagy bajban lett volna, ha csak akár egy másik játékot tesznek elé. Jól körülhatárolt területeken, és ez lehet akár a pénzügyi tanácsadás egy szelete is, csodákra képesek a jól betanított programok.

Ha valamin az Apple, a Google, a Microsoft és az Amazon is érzi a jövőszagot, akkor az jövőszagú is. A hangvezérlés az egyik ilyen technológia. Már a Windows XP-nek és a vele nagyjából egykorú korai Mac OS X-eknek is lehetett beszélni, de sok köszönet nem volt benne. Az Amazon Echo nevű beszédfelismerős otthoni virtuális asszisztense, amit meg lehet kérni, hogy rakjon be valami zenét vagy rendeljen mosóport, mert elfogyott, és a vele versenyző termékek viszont már jól értik, amit mondunk. A mesterséges intelligenciát használó alkalmazásokat várhatóan hanggal fogjuk irányítani.

Nagyon ígéretesnek gondolják a bitcoin mögötti blockchain technológia alkalmazását pénzügyi rendszerekben. A tranzakciók résztvevői közötti elengedhetetlen bizalmat kriptográfiára és matematikára cserélő módszer új típusú, hamisíthatatlan szerződéseket hozhat például. A Synechron szerint a rendszerre villámgyors, a világ két sarka között öt-hat másodperc alatt lezajló utalásokra is képes app építhető.

Végül pedig tabletes bemutatókkal is készülnek, amelyekben játékosan – pontokat és plecsniket szerezve – lehet megismerni, hogyan kerülnek kapcsolatba az ügyfelek a jövő bankjaival.

Az innovációs központ nem csak kiállítótérként funkcionál, a cég ügyfelei szakértők által segített ötletbörzét is rendezhetnek bármikor arról, hogyan lépi meg az intézményük a digitális átállást.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?