A 2016-os kollekcióra egy hete lehet befizetni, az előrendelések pedig már elérték a tízmillió dollárt.

Harmadszor is lehetősége van a Pebble okosórákat gyártó cégnek meghódítani a Kickstartert. A 2016-os kollekcióra egy hete lehet befizetni, az előrendelések pedig már elérték a tízmillió dollárt.

Az összes óra sportváltozattá válik. Megér ez tízmillió dollárt?
Az összes óra sportváltozattá válik. Megér ez tízmillió dollárt?
(fotó: Pebble)

A Pebble nem mutatott be semmi olyat, amit már ne láthattunk volna máshol. Új órái szívritmus-mérővel bővültek ki, hogy fitnesz segédeszközként is lehessen azokat használni. Emellett a cég előrukkolt az első nem okosóra termékével, a Pebble Core nevű ruhára csíptethető GPS-be épített zenelejátszóval.

A gyufásdoboz méretű Core két dolgot tud: pontosan követni a viselőjének helyét edzés közben, hogy hazatérve csinos térképeket generálhasson, és 3G-s kapcsolaton keresztül zenét játszani a Spotify-ról. Ezek mellett még képes korlátozott módon iránymutatást is adni, de csak a „fordulj jobbra” vagy a „tarts balra” utasítások szintjén.

Olyan, mint egy bolt, hozzáadott izgalommal

A tízmillió dolláros kampány arra is rámutat, hogy a Kickstarter régen nem csak közösségi finanszírozási oldal. A Pebble esetében a kockázat teljesen eltűnt a rendszerből. A cég tavaly is a Kickstarteren jelentette be új kollekcióját, nem annyira az ötlet megvalósításához szükséges támogatást, hanem előrendelőket keresve. Aki idén úgy dönt, hogy 99 dolláért vesz egy Pebble 2-t szeptemberi szállítással, az biztos lehet abban, hogy ősszel új órát csatolhat a kezére.

A Pebble és a hasonló hardveres startupok nem változtatták meg teljes egészében a közösségi finanszírozást. Még mindig van arra példa, hogy egy banda első lemezének felvételére kér pénzt, fizetségként pedig az albumot tudja felajánlani – a PledgeMusic oldal csak ilyeneket gyűjt -, vagy lehet teljesen bizonytalan kimenetelű, de a kutatók szerint lényeges tudományos vizsgálatokra adakozni az Experiment.com-on. Az a fajta kampány azonban, amiben egy feltaláló az ötletét adja el, a támogatói pedig türelmesen várják az eredményt, nagyon ritka már. Teljesen üres kézzel nem lehet a Kickstarter vagy az Indiegogo népe elé állni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?