Kínában úgy szállnak fel a startupok, mintha rakéta segítené őket elemelkedni a földről. A Tencent, az ország egyik internetes óriása, pedig nagyon jó érzékkel választja ki, mibe érdemest pénzt tenni.

Céges születésnapot ünnepel a művészek által kifestett Tencent pingvin (Fotó: Chris Yunker / CC-BY)
Céges születésnapot ünnepel a művészek által kifestett Tencent pingvin (Fotó: Chris Yunker / CC-BY)

Ha pedig üzleti szemmel nézzük, akkor az, hogy a Tencent az egyik legaktívabb technológiai befektető – írja a Fintechnews Singapore.. Egy év alatt több mint harminc startupba szálltak be tőkével, és a megelőző évben sem lustálkodtak. A CB Insigths jelentése szerint a Tencentnek 15 kínai unikornisban – azaz egymilliárd dollár feletti értékelésű startupban – van részesedése, amivel egyrészt rekordot állított be a piacon, másrészt pedig ami elég kényelmes pozíció.

A jelentés szerint Ázsiában 62 unikornis működik. Az cégek összértéke meghaladtja a 280 milliárd dollárt. A startupok közül 46 működik Kínában, és 21 mögött a négy nagy internetes cég (Alibaba, Baidu, Tencent, JD) tőkéje áll.

A CB Insigths szerint az unikornisok kinevelődése csak gyorsul, a nagy befektetőknek pedig még bőven van pénzük. Akár felvásárlásokra is sor kerülhet. Emellett elkezdtek az országhatáron kívül is nézelődni.

A Tencent és az Alibaba pénzügyi cége, az Ant Financial is vett már részesedést például fizetéssel foglalkozó indiai startupokban. A döntés érthető: Indiában nagyon magas a bankolatlanok aránya, a közvélekedés pedig arra tart, hogy őket nem a hagyományos bankok, hanem a fintechek fogják kiszolgálni.

Még egy kis Kína

Nem csak az unikornisok szaporodtak el Kínában, hanem a tízmilliárd dollár felett értékelt, és nagyon hülye szóval dekakornisnak hívott startupok is. Ázsia hét ilyen szuperstartupjából hat Kínában működik. Külön érdekes, hogy az egyik – a Lu.com – egy fintech, P2P-hitelezéssel foglalkozik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?