A gazda szeme hizlalja a jószágot, a papír számla is jó számla, aki pedig szakértőket kérdez meg, az gyanús dolgot csinál. A helyzet nem ennyire rossz, de a magyar kkv-k nem barátai maguknak.

(Fotó: Steve Snodgrass // CC-BY)

A koronavírus-járvány két éve sem volt elég ahhoz, hogy a magyar kkv-k hinni kezdjenek a digitalizációban a Digiméter 2022 tavaszi felmérése szerint. Távmunka csak a kis- és középvállalkozások negyedénél van, az ügyfélszerzést személyes csatornákon végzik, szakértő támogatást pedig nem kérnek a cégek. A pénzügyeket részben (5,8-as érték) digitális csatornán intézik legalább.

A felmérésben megjelenő huszonöt százalékos otthoni munkavégzésre vonatkozó adat már a koronavírusos időszak miatt megemelkedett érték. Illetve bele kell számolni ebbe azt is, hogy egyes munkakörök korlátozottan vagy egyáltalán nem végezhetők otthonról. (Értsd: senki sem viszi haza a targoncát vagy az uránbányát.) Megjelenik még okként a munkahatékonyság fenntartása is. Ezeket az érveket hozzák a távmunkát mellőző cégek is.

A távmunkát engedélyező cégeknél 2020 tavasza óta nem változott a munkavégzés hatékonysága. Ezért a korlátozások feloldása után is fenntartják a lehetőséget. Ugyanakkor nincs arra vonatkozó adat, hogy a távmunkát elutasítók attitűdjét mennyiben határozta meg a vírusos időszak korábbi szakaszában elszenvedett távmunkás kudarc.

Az online számlázás és könyvelés, a pénzügyi adminisztrációt megkönnyítő eszközök használata elterjedtebb, mint más digitális megoldások. A megkérdezettek közepes teljesítményt mutatnak. A top húsz százalékba tartozó válaszadók azonban 7,5-ös értéket ért el, azaz digitálisan fejlettnek számít a cég.

A kkv-k ötöde növelte az elmúlt két évben a szoftverekre való költést, tízből egy pedig jelezte, hogy a pénzügyi adminisztrációt megkönnyítő új megoldásokat tervez bevezetni. A legfontosabb forrása a digitalizációs tippeknek a cégek könyvelője (50 százalék), a második helyezett (40 százalék) pedig a fejlesztő ajánlása. A vállalkozások harmada egyszerűen ár alapján dönt. A vállalkozások többsége (60 százalék) rájött arra, hogy kényelmes, ha nem kell fájlokat küldözgetni, így hozzáférést biztosítanak a könyvelőiknek a cég számlázóprogramjához.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?