Az Acornéhoz hasonló szolgáltatás a magyar piacon is elférne: a cég már havi párezer forintnyi dollárt is be tud fektetni.

Repülőrajtot vett az amerikai Acorns nyugdíj előtakarékossági terméke. Az első hónapban 100 ezren iratkoztak fel a megtakarítási számlára. A cég olyan megtakarítási terméket épített fel, aminek a magyar piacon is lenne helye.

(Fotó: Moyan Brenn / CC-BY)
(Fotó: Moyan Brenn / CC-BY)
(fotó: Moyan Brenn / CC-BY)

Az Acorns a fintech appok között elterjedt malacpersely módszerrel dolgozik. Az utalások, fizetések után megmaradó aprót elrakja egy külön számlára, így képez megtakarítást. Annyival több a banki appok által kínált módszernél, hogy az összegyűlt aprót be is fekteti. A cég eredeti aprógyűjtő módja havi egy dollárba került, a nyugdíjtakarékossági befektetéssel együtt ez havi két dollárra ugrik fel. Ez a díj egészen addig marad érvényben, amíg az ügyfél számlája el nem éri az egymillió dolláros határt.

Egy vagyonnak ez maximum a kezdete

Noah Kerner, a cég igazgatója szerint a megtakarítós számlákra az Acorn 3,5 millió felhasználója 50-60 dollárt rak félre. Ez durván évi kétszázezer forintnak felel meg. Ennyivel a tapasztalatlan, de a részvénypiacot nem ismerő, érdeklődő befektetők már elkezdhetnek ismerkedni a piaccal.

Az átlagos Acorn ügyfél 32 éves, évi 50-60 ezer dolláros bevétellel. Kerner szerint azt a problémát kell megoldaniuk, hogy a felmérések szerint az amerikaiak többségének (70%) nincs ezer dollárja sem félretéve vészhelyzet esetére, kétharmaduk pedig egy cent nyugdíj megtakarítással sem létezik. Még ijesztőbb az a statisztika, hogy szintén kétharmad azoknak az aránya, akik elbuknának egy alapfokú pénzügyi tudást ellenőrző teszten.

A cég a rövidtávú befektetések és a spekuláció helyett inkább a megtakarítás fontosságára és a változatos befektetési portfólió kialakítására tanítja az ügyfeleit.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?