Nem jelentkeznek tömegesen az adóhivatalnál a bitcoinból meggazdagodó amerikaiak. Az adóhivatalt ez zavarja egy kicsit.

Nem jelentkeznek tömegesen az adóhivatalnál a bitcoinból meggazdagodó amerikaiak. Az adóhivatalt ez zavarja egy kicsit.

A bitcoin valójában számok nagy halmaza: az érme csak illusztráció
A bitcoin valójában számok nagy halmaza: az érme csak illusztráció
(fotó: Zach Copley / Flickr CC-BY-SA)

Az amerikai adóhatóság (IRS) egy ideje már nyomoz az adóelkerülés és az kriptopénzek kapcsán. Többek között az nyugtalanítja őket, hogy a kriptopénzekkel kereskedők elenyészően kis hányada vallja be a kereskedelemből szerzett profitját, és fizet után adót.

Az IRS és a Coinbase közti perben benyújtott legújabb dokumentumokból az is kiderül, hogy mennyi az elenyészően kevés. A Coinbase-t több mint egymillió ember használja bitcoin és egyéb alternatív valuták vásárlására. Az IRS az állami intézményekre jellemző kifinomultsággal adatok garmadát próbálta kikérni a felhasználókról – köztük az összes fióktulajdononos adatait – ezzel kezdődött a per.

Adatokkal támad az adóhatóság

Az adóhatóság finomított a módszerein. Átnézték a rendelkezésükre álló adóbevallásokat és bitcoinra utaló nyomokat kerestek benne. Ezek a nyomok tőkenyereségre és tőkeveszteségre vonatkozó sorok a bevallásokban. Profit például akkor jelentkezhet, ha valaki 2013-ban 13 dolláros árfolyamon vett bitcoint és 1100 dolláron adta el három év múlva. A nyomozók szerint összesen 802 ember számolt be ilyen jellegű vagyonosodásról 2015-ben és a megelőző két évben sem voltak jelentősen többen. Ha azt beleszámoljuk, hogy a Coinbase felhasználóinak egy része nem amerikai állampolgár, a nyolcszáz körüli ember még úgy is kevésnek tűnik.

A Coinbase a mostani adatkérés ellen is harcol, túlzottan széleskörűnek tartja azt. Korábban azzal érveltek, hogy egy kormányzati szervnek eszébe sem jutna odamenni a JP Morgan befektetési bankhoz vagy a Paypalhez, és kikérni a teljes felhasználói adatbázisukat. A cég már most is sokat veszített a perrel. A Coinbase igazgatója szerint egymillió dollárra rúghatnak a jogi költségek. A cég kész lenne olyan formanyomtatványokkal ellátni a felhasználóit, amelyek segítenek az adóbevallásban, felhasználói adatot azonban nem adnak ki.

A Fortune értesülései szerint a Coinbase és az IRS folytat tárgyalásokat az ügy megoldására. Azt viszont egyik résztvevő sem mondta el a lap kérdéseire, hogy ezek milyen fázisban járnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?