A részvényesek elbúcsúznának egy tanács tagtól, de a tanács nem engedi. Ez már a sokadik felvonás a felvásárlási sagában, de lesz még ennek folytatása.

(Fotó: Daniel Oberhaus (2018) // CC-BY)

Eddig nem igazán foglalkoztunk azzal, hogy Elon Musk megpróbálta megvásárolni a Twittert. Egyrészt azért, mert nincs közvetlen fintech vonatkozása. Másrészt pedig, Musk esetében csak az minősül hírnek, amit már megtett, az ígéreteinek túl kevés a súlya. Viszont sikerült olyan pénzügyi kavarást csinálnia a felvásárlási kísérletből, hogy tanulságos legalább fél szemmel ránézni.

Az eredetileg összeállított hitelre, tőkeáttételes vásárlásra és fekete mágiára alapozott ajánlatot hagyjuk figyelmen kívül. Azóta sokat változott a kép. Kezdve azzal, hogy a felvásárlással Musk alaposan meghintáztatta a Tesla árfolyamát, amit az amúgy is csökkenő tech papírok heteiben nem vettek jó néven a befektetők.

Még érdekesebb, hogy a Twitter befektetőinek egy része sem boldog mostanra. Ők pedig úgy kezdték a folyamatot, hogy a piaci ár feletti, 54 dollár körüli árfolyamon adhatják el a részvényeiket Musknak és társainak. A legutóbbi közgyűlésen a többség mégis úgy határozott, hogy Egon Durbant, aki a Silver Lake társigazgatója és Elon Muskhoz közeli üzletember, ki kellene rakni az igazgatótanácsból. Ekkortájt lépett ki a tanácsból a Twitter alapítója, Jack Dorsey is, aki egyrészt szintén Musk-közeli, másrészt a frissebb fizetési- és kriptós startupjára akar fókuszálni – írja a Financial Times.

Az igazgatótanács azonban úgy döntött, hogy a részvényesek szavazását figyelmen kívül hagyva megtartja pozíciójában Durbant. Az üzletember eltávolítása melletti érv az volt, hogy túl sok cég igazgatótanácsában ücsörög, így nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. A bizalmi szavazás után Durban benyújtotta a lemondását, de azt a tanács nem fogadta el. A formalitások tehát teljesültek, de ettől még a részvényesek akaratát nem hajtották végre.

Az események természetesen további bizonytalanságot csempésznek abba, hogy Musk meg tudja-e vásárolni a céget. Fogadást nem ajánlunk, de abban biztosak vagyunk, hogy egészen őrült dolgok történnek még a közeljövőben az ügyben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?