Nem magyarázzuk meg az alapjait – megtettük már egyszer – viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen jellegű innováció a kriptopénz.

Nem magyarázzuk meg az alapjait – megtettük már egyszer – viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen jellegű innováció a kriptopénz.

Sokáig az automobil is úri huncutság volt (Fotó: Fortepan / Zichy)
Sokáig az automobil is úri huncutság volt (Fotó: Fortepan / Zichy)

Tényleg magyaráztuk már a blockchaint, de van egy régi vicc az informatikusok körében. Év elején ki kell jelenteni, hogy adott év „a Linux desktop éve lesz”, ami annyit jelent, hogy tömegesen fogják asztali számítógépen, laptopon használni végre az ingyenes operációs rendszert. Az benne a vicc, hogy ezt tíznél is több éve mondják, és mára senki nem veszi komolyan.

És itt megállunk kicsit: Linuxon fut a fél internet, szabad szoftverre épül a mobiltelefonok egy része, az IoT-eszközök, talán még az autók is. Sikertelen rendszernek nem lehet mondani. De az is igaz, hogy az asztali gépeket, az otthoni felhasználókat soha nem hódította meg nagy számban.

Az egész linuxosdi úgy függ össze a fintech-hel, hogy a TechCrunchban most jelent meg egy kicsit kellemetlenkedő véleménycikk, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a bitcoin és a blockchain nem a következő internet, hanem a következő Linux.

Akik valahol az ezerdolláros árfolyamon vettek bitcoint és most 2500 dollár felett adják el azokat ez természetesen nem kell, hogy érdekelje. Azóta volt korrekció és ismét 2200 dollár egy bitcoin.

Nem minden újítás egyenrangú

Jon Evans, a cikk szerzője arra figyelmetztet, hogy nem szabad többet látni a bitcoinba, mint ami. Szerinte azt kell eldönteni, hogy egy új technológiával van dolgunk vagy a technológia egy radikális új formájával. Ennek a megítélésében az emberiség többnyire eléggé vacak: az autó és a repülés is úri hobbi volt évtizedekig, mielőtt átalakította volna a mindennapokat.

Bitcoin bankautomata: Budapesten is lehet ilyet találni
Bitcoin bankautomata: Budapesten is lehet ilyet találni
(fotó: Mr. Coin)

Evans egyébként nincs a kriptopénzek ellen, évek óta ír a témáról. Azt hiányolja, hogy a felhasználóknak még nem elég vonzó még a kriptopénz, nem old meg elég problémát. Ha pedig senki nem akar blockchainre épülő termékeket használni, akkor elmarad a forradalom. Eddig csak a bitcoint használják számottevően sokan, a többi, helyenként fejlettebb technológiát alkalmazó kriptopénzt maximum a fejlesztők vagy az aktivisták kedvelték meg.

Akkor jó egy technológia, ha nem csak szélsőjobboldali pokemonrajongók használják

A problémát legjobban az írja le, hogy a Rare Pepe Cards, a kriptopénz világ egyik legjobb ismerője szerint a legizgalmasabb blockchain alapú ötlet mostanában. Tudjátok, az a Pepe, ami egy szélsőjobboldali mém.

Evans azt javasolja, hogy az internetes hasonlat – azaz a bitcoin olyan mint a net, pár év múlva el sem tudjuk képzelni, hogy éltünk előtte – helyett beszéljünk a blockchainről, mint a linuxról. A valódi pénz, a bankkártya, a fizetős appok teljesen rendben vannak a felhasználók többségének. Viszont a blockchainre csodálatos, a piaci megoldásoknál olcsóbban működő dolgokat lehet építeni. Ugyanúgy, ahogy a Linux hajtja meg a fél világunkat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?