Négy területről vár startupokat az MKB. Még nem árulták el, milyen díjazáson gondolkodnak.

Startupversenyt indít az MKB bank. A részleteket nyáron fogják elárulni, azt viszont már lehet tudni, hogy melyek azok a terülek, amikről startupokat várnak.

mkb_1
Négy területenkeres startupokat az MKB

Az első terület a személyi pénzügyek kezelése, kiadások követése és a megtakarítások felhalmozása. Ez azért lesz kihívás, mert legalább két, saját techonológiával rendelkező magyar cég létezik. A pályázóknak a Koint és a Wyze-t is le kell győzniük, ha sikert akarnak elérni. A második terület a mobiltárca, amiből szintén akadnak több ezer felhasználóval rendelkező játékosok. Igaz, attól legalább nem kell félniük a startupoknak, hogy a mobilos kereskedelmi résszel is rendelkező Simple alkalmazást elküldené egy startupversenyre az OTP. Banki háttértechnológiákkal is lehet pályázni, ha valakinél jó kockázatmodellező eljárása vagy akvizíciós platformra vonatkozó ötlete van, az is jelentkezhet.

Boros Áron, az MKB Bank lakossági és digitális vezérigazgató-helyettese arról is beszélt, hogy a bank a startupok támogatását egy Living Lab modellben képzeli el. Olyan, a VISA fejlesztőközpontjaihoz hasonló 250 négyzetméteres belvárosi teret vázolt fel, ahol a kidolgozás alatt lévő szolgáltatásokat valódi banki infrastruktúrán lehet tesztelni.

Ahhoz azonban, hogy a fenti megvalósuljon, az MKB-nak korszerűsítenie kell a saját rendszereit. A banki alaprendszer tíz éves, ami az iparági normák szerint épp csak kicsit koros, internetes időben számolva viszont ősrégi. Elég, ha arra gondolnak, hogy a tíz éve a Gmail levelező alig két éves volt, a Facebook épp csak megnyitotta kapuit azok előtt, akik nem amerikai egyetemisták, és az iWiW volt a legsikeresebb magyar startup, amit épp felvásárolt az Origo. Ezek a rendszerek mára vagy a sokadik átszabásukon vannak túl, vagy már nem is léteznek. Ahhoz, hogy a fintech cégek által kínált szolgáltatásokat be lehessen csatornázni, a banki alaprendszer is cserére szorul.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?