Egy pénzügyi lap csak tanácsot akart adni a megtakarítási termékek között tévelygő fiataloknak, de hatalmas pofont kapott.

A pénzügyi lap csak tanácsot akart adni a megtakarítási termékek között tévelygő fiataloknak, de hatalmas pofont kapott.

Harmincöt éves korára egy rendes sárkány... (Rajz: David Demaret)
Harmincöt éves korára egy rendes sárkány… (Rajz: David Demaret)

Valószínűleg a MarketWatch szerkesztője sem gondolta, hogy a fiataloknak szánt pénzügyi ismeretterjesztő cikkéből mém lesz. A január ötödikén megjelent Így kell festeni a pénzügyeidnek, ha a harmincas éveidbe léptél című cikket. Az volt a felütése, amivel újra megosztották az anyagot május közepén, hogy 35 éves korodra az éves fizetésed duplájával kell rendelkezned megtakarításként.

A cikket gyorsan felkapták a diákhitellel rendelkező, a saját lakásról lassan lemondó fiatal amerikaiak. Voltak akik a diákhitel kimutatásukat is megosztották, amelyen őrületes összegek befizetése után durván ugyanannyi tartozás található, mint amennyivel elkezdték. Mások elküldték a fenébe a cikk szerzőjét azzal, hogy még Megan Markle sem lett hercegnő harminchat éves koráig. (Ellenpélda: Nagy Sándor három éve halott volt a fél világ meghódítása után mire 35 éves lett volna.) Aztán a mémgyár felpörgött és elkezdtek szállingózni az egyre jobb visszavágások.

Minden bonyolultabb bitcoinban

Paul Fairie politológus még egy bitcoinos poént is bele tudott csempészni a 35 éveses témába.

Egy borz súlya

A North Ages blog, amely a korai középkor Britanniájával foglalkozik, képes volt úgy viccelődni, hogy a pénzügyes vonalat megtartsa. Szerintük az embernek 35 éves korára el kell ásnia – feltételezhetően egy megbízható helyen – egy borz súlyának megfelelő aranyat, feleségül adni a lányát, hogy békét kössön Atholl – ez Közép-Skóciában található – népével, meg kell szállnia Dál Riata gael királyságát Nyugat-Skóciában, és legalább egy hegyi erődöt porig kell rombolnia.

(Fotó: Larry Lamsa CC-BY)
(Fotó: Larry Lamsa CC-BY)

A „by age 35” momentán a legjobb dolog, amire rá lehet keresni a Twitteren. Például azért is, mert egy teljes generáció mondja éppen el, hogy mi a baja a világgal. A MarketWatch cikkét nem fogja már megmenteni, de legalább felszínre kerülnek a problémák.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?