Végre vehetnek nagy teljesítményű videokártyát azok is, akik nem ethereumból akarnak meggazdagodni, hanem csak játszanának.

(Fotó: Nvidia)

Mélyen elfogultak vagyunk, úgy gondoljuk, hogy gyors videokártyával rendelkezni remek dolog. Olyannal, ami lehetővé teszi, hogy perverzen részletes renderelésre állítsuk a legfrissebb videojátékokat is. A játéknak természetesen nem a grafika a lényege, de ha már képes ilyenre, akkor nem rossz, ha a játékos fel is tudja húzni maximumra a grafikát a kártyáján.

Az elmúlt egy-két évben a fentiek nem valósulhattak meg. A jó teljesítményű videokártyákért versenyben voltak a játékosok és a kriptóbányászok. A GPU ugyan nem optimális bányászezköz, de ár-érték viszonyban nem számít rossz megoldásnak. Emiatt a kriptobányászok rendre felvásárolták a nagy teljesítményű példányokat.

Az Nvidia új RTX 3080 és 3070 kártyái most olyan driver szoftverrel érkeznek, amely lassítja az ethereum bányászatot. Ezek a gyártó csúcskártyái, ezért a driver hackelés részben jelzés értékű. Ugyanakkor ezek a LHR, azaz Little Hash Rate jelzésű kártyák a termékskála tetejét jelentik. A bányászat tiltásának le kell szivárognia a kisebb teljesítményű, de még mindkét célra használható kártyák közé is – írja a The Verge.

Az LHR funkciókészlet csak az újonnan vett kártyákra lesz érvényes. A korábban megvett hardvereket nem butítja le az Nvidia. Azt remélik, hogy ez a lépés is elég ahhoz, hogy a játékosokhoz kerüljenek a nekik szánt kártyák. Még ebben a hónapban megjelennek az LHR 3060-asok is.

A bányászoknak a cég egy CMP nevű kártyát kínál, aminek a kibontása Cryptocurrency Mining Processor. Ezt ethereum bányászatra tervezték, grafikus gyorsítóként nem is használható.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?