Megvizsgáltuk, mit kínálnak az egyes bankok az egyetemet és az önálló életet most kezdő fiataloknak. A körképl nem mindenben kedvező, de nagyon tanulságos.


A Biztos Döntéssel közösen készített korábbi cikkünkben az ifjúsági számlákat néztük át. Mostani folytatásunkban a 18 évnél idősebb, a saját élet indítása előtt álló fiatalok számára kidolgozott banki megoldásokat néztük végig. A korábban tárgyalt számlacsomagokra nem térünk ki részletesen, bár ezeket is tovább lehet használni, ha elégedett velük az ügyfél.

Lényegesebb, hogy megvizsgáltuk a banki mobilalkalmazásokat, amelyekkel a pénzügyeiket intézhetik a hallgatók. Nem pozitív előrejelzés, ellenben nagyon realista, hogy az utóvizsga-csekket be kell valahol fizetni. Ha nem a Neptun-rendszerben kötelező, akkor a sárga csekket már el lehet utalni a legtöbb mobilbanki appból.

A Revolut magyar nyelven az egyetlen fizetési szuperapp, bár a Simple is igyekszik nagyon sok funkciót kínálni. Ugyanakkor vannak még olyan banki alkalmazások, amelyek igyekeznek, és érdemes őket szemrevételezni. Ráadásul a választás tartós: az egyetemista éveket valószínűleg az a banki app fogja végigkísérni, amit az elején választottunk.

Fontos tudni – mondta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és bankszámla-szakértője -, hogy a hallgatók bármelyik felnőtt bankszámlacsomagot választhatják. A diákszámlák viszont speciális kedvezményeket kínálnak, amit csak ők használhatnak ki, érdemes tehát élni ezekkel az előnyökkel.

Hallgatói számlák

Érvényes diákigazolvány kell ahhoz, hogy az ingyenes havidíjú ECO ForYou számlát megyithassa az ember a CIB-nél. Ehhez évi 4884 forintos kártyadíjért jár egy CIB Visa Inspire Elektronikus Bankkárty és természetesen a bank mobilalkalmazása. Az appal ugyan az érintős fizetés nem érhető el, viszont sárga- és fehér csekkeket be lehet vele fizetni, limiteket állítani képes, push üzeneteket küld a tranzakciókról, feltölthető vele a mobilegyenleg és egy egyszerű grafikonos költéselemző modul is van benne.

Az Erste Banknál két alkalmazás ad ki egy igen széles szolgáltatási palettát. A korábbi évekhez képest 18 éves kortól is változatlan Erste Egyszámla Díjcsomag mellett a tavaly megújult George és az Erste MobilePay mobilalkalmazások együttesével lehet a hagyományos banki mobilapp-funkciók mellett sárga és fehér csekket befizetni, mobilegyenleget feltölteni, parkolást fizetni és autópálya-matricát vásárolni. A George emellett állandóan megújuló, a korábbi kártyás vásárlások alapján testreszabott kedvezményeket, pontosabban pénzvisszatérítéseket is kínál Moneyback néven, mellyel akár egy csinosabb összeget is össze lehet spórolni havonta. A Moneyback a Profil menüből nyitható meg. Ez a lehetőség csak az Erste Bank bankkártyásai számára érhető el és teljesen ingyenes.

A K&H Bank az Ifjúsági számlacsomag 18 éveseknél idősebbekre szabott változatát kínálja, ami már beépített utasbiztosítással is rendelkező dombornyomott Mastercard kártyával érkezik. Ennek éves díja 5444 forint. A számlavezetés a tanulói jogviszony igazolása után ingyenessé válik egészen 26 éves korig. A mobilapp pedig közlekedési jegyek vásárlására és kártyás mobilegyenlegek feltöltésére is alkalmas.

Az OTP-s ügyfelek a bank mobilalkalmazását és a Simple-t együtt használva hozhatják ki a legtöbbet a számlájukból. Igaz, a Simple más bankok ügyfelei számára is nyitva áll. Az OTP a Bázis számlát kínálja a hallgatóknak Junior kedvezménnyel, amivel az online szolgáltatásokból és a kártyadíjból is elenged egy keveset. Ugyanakkor a Smart számlacsomag is válaszható, bár itt a kedvezmény eléréshez a a minimálbérnek megfelelő összegnek kell megérkeznie a számlára. Az új OTP Mobilalkalmazás és az OTP Csoport által fejlesztett Simple mobilalkalmazás közös használatával fizethető ki a sárga és fehér csekk, parkolás is fizethető, autópálya-matrica is vásárolható vele, sőt, még BKK és Volán közlekedési mobiljegy is. A tranzakciókról push üzenetet küld a bank, de ehhez adatkapcsolat kell. A Simple app kapcsán pedig a Biztos Döntés szakértői fontosnak érzik megjegyezni, hogy „a konstrukció egy kicsit bonyolult, mert a használat előtt egy OTP által kibocsátott virtuális bankkártyát kell feltölteni az alkalmazáson belül, mely fizetésre jogszabályi okok miatt eléggé korlátos összegig használható havonta, de a megoldás kétségkívül működik.”

A Raiffeisen új belépő, egyszerűen nem foglalkozik 18 éven fiatalabb ügyfelekkel. Viszont az új ügyfeleknek ingyenes számlavezetést és bankkártyát kínál. (A VertiCard Mastercard kártya a második évtől 5779 forintba kerül.) Az átutalás már nem díjmentes, de olcsóbb, mint a felnőttek számára felrótt díj. Ráadásul 20 ezer forintig ezt is elengedik.

Az UniCredit Bank Diákszámlája ugyanannyiba kerül 18 év felett is, mint 18 év alatt, így fizetni kell a számlavezetésért, az online szolgáltatások használatáért, éves díjat a bankkártyáért (5 817 forintot, szerencsére csak a második évtől, az első év díjmentes). Az UniCredit mobilappjával lehet valami olyat tenni, amit más mobilappal nem: a bank saját ATM-jei kártya nélkül, csak a mobilapplikáció használatával is képesek készpénz kiadására. Kár, hogy az UniCreditnek csak mintegy 100 ATM-je van országszerte, de ez is több mint a semmi azoknak, akik végképp otthon hagynák a plasztikot. Az UniCreditnél így a teljes kártyahasználat kiváltható a mobilappal, hiszen a vásárlás is lehetséges tisztán mobillal.

Végül az MKB nem készített külön számlacsomagot az egyetemi hallgatóknak. A Takarékbank ugyanazt a számlát kínálja tiniknek és egyetemistáknak.

Extrák diákoknak és kártyátlan élet

Az OTP és a Raiffeisen vásárlási kedvezményeket kínál. Az OTP Junior ügyfelek száz partnernél (pl. Líra vagy Praktiker) akár harminc százalékos visszatérítést is elérhetnek. Ezek ráadásul összevonhatók más kedvezményekkel is. Az OTP kínák egy Junior Next nevű app is, ami rövidtávú pénzügyi tervezést tanít. De van benne egy jövőtervező funkció is, ami már karrierlehetőségekben is gondolkodik, és úgy segít diákmunkát vagy önkéntes projekteket választani.

A Raiffeisen egy Yelloo nevű klubot aján, ami vásárlási kedvezményeket ajánl egyfajta pontgyűjtős rendszerben.

Az iPhone tulajdonosok a nyolc legnagyobb banknál már tudnak a telefonjukkal fizetni. Az androidos tábor ennél vegyesebb képet mutat. Az MKB, OTP, Raiffeisen és a Takarékbank egyelőre nem teszi elérhetővel a mobilos fizetést. Persze ezeknek a bankoknak az ügyfelei nyithatnak egy Revolut számlát, a problémát megoldandó. Így nem csak a sarki kávézóban fizethetnek telefonnal, hanem a Google és Apple Pay-t támogató webboltokban is.

‘Napot kívánok, ügyfél lennék

A BiztosDöntés.hu piaci felmérése szerint minden hazai banknál elérhető a klasszikus videóbankos vagy az újabb, érdekesebb, a Revolut regisztrációhoz hasonló élményt kínáló ún. szelfis számlanyitás. Kivétel az Erste Bank, de ők is nagy erőkkel dolgoznak egy digitáis folyamaton.

A szelfis számlanyitás nagy előnye, hogy nem kell online kapcsolatban állni a bankkal, így mindenki a saját idejében intézheti a számlanyitást, akár éjjel vagy hétvégén is. Aki nyitott már számlát a Revolutnál, az ismeri az élményt: elegendő csupán egy arcképet készíteni a mobillal, az adatok megadása közben – mondta Gergely Péter.

Több banknál a számlanyitást követő napon elérhetővé válik egy digitális kártya. A szelfis számlanyitás akkor lesz teljes értékű, ha 2015 utáni NFC-s személyi igazolvánnyal történik. A CIB-nnél azonban enyhe korlátozásokkal nyílik meg a számla, amelyek feloldásához be kell menni a bankfiókba. A korlátozások legsúlyosabbja a befizetés tilalma, a készpénz befizetéshez azonban amúgy is be kell menni többnyire egy bankfiókba.

A szelfis módszer, aminek az eléréséhez 18 évet betöltött ügyfél szükséges, mellett létezik egy videobankos módszer is. Ez azonban nem 0-24-es.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?