Alulról karcolgatja a token ára az egycentes árfolyamot, bányászni nehéz, nem éri meg és venni sem egyszerű. A republikánus polgármester pedig erőből beállt a kezdeményezés mögé.

(Fotó: Patrick Kinney CC-BY)

Idén februárban még arról beszélt Miami polgármestere, hogy a jövőben a legnagyobb bevételt a városnak a MiamiCoin hozhatja. A CityCoins nevű startuppal együtt elindított kriptovalutától nagyon sokat várt Francis Suarez polgármester. A CityCoins nem csak Miamit vette be, lassan elindul a New York-i városi kriptó és a texasi Austin is sorban áll. Más városok pedig a Quartz szerint nem is kerestek partnert, Forth Worth (szintén texasi város) egyenesen kriptovaluta bányászatba akar fogni a városházán.

Miami egyszer már keresett 5,25 millió dollárt a saját tokenjén. Nem csoda, hogy Suarez polgármester teljes mellszélességgel beállt a kriptó mögé. Mostanra azonban a MiamiCoin elveszítette értékének nagy részét. A tavaly szeptemberi csúcsponti árnak alig tíz százalékát éri egy token. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy alig pár centért lehet MiamiCoint venni.

Mivel az árfolyamvesztés nagyon gyorsan következett be, így a kriptovalután azok is buktak, akik befektetésként tekintettek rá. A város nem járt rosszul, mert a MiamiCoin üzemeltetésében nincs része, a CityCoins végez minden műveletet. Ugyanakkor nem jó üzenet, ha a polgármester által támogatott előremutatónak szánt pénzügyi kezdeményezés beleáll a földbe. És a republikánus ígéretnek tartott Suareznek sem segít a politikai pályájában, hogy miután arról beszélt, hogy „a legbitcoinbarátabb polgármester a Földön”, nagyot bukik egy kriptovalután.

Will Smith – Miami

Will Smith’s official music video for ‘Miami’. Click to listen to Will Smith on Spotify: http://smarturl.it/WSmithSpot?IQid=WSmithMIAAs featured on Greatest …

A Quartz által megszerzett dokumentumok szerint szoros volt az együttműködés a polgármester és a CityCoins között. Sőt nagy erőket fordítottak arra, hogy a városi tech közösséget bevonják a coin használatába. Emellett a cég médiatréninget akart biztosítani a polgármesternek, hogy még véletlenül se nyilatkozzon olyat, ami miatt a tőzsdefelügyelet értékpapírnak látná a MiamiCoint és vizsgálatot indítana. Igaz, a lap által megkérdezett korábbi SEC tisztviselő szerint már a médiatréning felajánlása is olyan jel, ami alap lehet egy vizsgálathoz.

Amennyiben a SEC úgy találná, hogy regisztrálatlan értékpapír volt a coin, úgy a városnak kellene visszafizetnie a befektetők pénzét. Ez még kellemetlenebb kimenetel lenne, mint a valuta árfolyamának lecsökkenése. És a forgatókönyv tartalmaz kínosabb folytatásokat is.

A MiamiCoint egyelőre semmire nem lehet használni. Egy nagyon volatilis jószág, aminek az árfolyama nagyon mélyen van. Városi funkciókat nem lehet általa elérni, így spekulálni lehet az árfolyamára. Venni pedig így sem egyszerű, az OkCoin tőzsdén kereskednek vele, ami a huszonhatodik legnagyobb kriptotőzsde.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?