Több stablecoin esetében kérdés, hogy talpon tudnak-e maradni. És egy előre kibányászott kriptovalutánál is felmerül az, hogy jó lenne tudni, mi a fedezete.


Múlt hét végén összeomlott a Luna és a Terra stablecoin kettős. A kriptovalutákat üzemeltető csoportnak egy döntés meghozására volt lehetősége, hogy megpróbálják-e eladni azt az 1,3 milliárd dollárnyi egyéb kriptókban – köztük bitcoinban – tartott fedezetet, amivel megpróbálhatták volna stabilizálni a Lunát és a Terrát. Nem tették, ezzel megelőzték, hogy a bitcoin árfolyama zuhanni kezdjen. Nem mintha amúgy a bitcoin kifejezetten jól érezné magát.

A Verge elemzése szerint a Deus Finance DEI nevű coinja is veszélybe került. Hétvégén 66 cent körüli áron kereskedtek vele, hétfőn pedig már az 52 centes árfolyamra is benézett a kriptó. A DEI ugyanúgy algoritmikus stablecoin, ahogy a TerraUSD is volt. Azaz fix fedezet helyett egy kereskedési rendszer próbálja szinten tartani az árfolyamát.

Van ugyan egy DEUS token, amit DEI-re lehet váltani, illetve amit DEI beváltásával lehet szerezni. És a DEUS árfolyama egyelőre nem mutat olyan vad mozgásokat, mint amilyet a Terra hasonló elven működő párja, a Luna elszenvedett. Ugyanakkor a stablecoinok árfolyamingadozásai támadási vektorokat nyitnak a kriptós hitelcégek felé. A decentralizáltan működő Scream pénzügyi protokoll például egy dolláros áron kezeli a DEI tokeneket. Így azok a szemfüles kereskedők, akik 66 centen vettek DEI-t és a Screamnek azt fedezetül ajánlva tokenenként egy dollár hitelt vettek fel, rögtön 34 centet nyertek minden tokenen. A Scream pedig összegyűjtött egy csomó rossz hitelt.

Esésbe kezdett a Fantom USD nevű token is, de az még csak 80 cent körül mozog. Illetve már hétvégén is pedzegették elemzők, hogy ugyan nem algoritmikus fedezetű a Tether, de senki sem látta még pontosan, hogy mi adja a fedezetét. Ami biztos, hogy nem államkötvények, nem banki betétek, erős a gyanú, hogy kínai építőipari kötvények lehetnek azok, amelyeknek a sorsa manapság egyáltalán nem biztos, lévén válságban a szektor.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?