Amit gyűjtenek, annak van valamilyen tőzsdéje és értéke is. Ez a tétel akkor is igaz, ha a brit királyi családot ábrázoló porcelánokról van szó vagy ha fém kisautókról beszélünk..

Vannak kocsik, amik csak a tulajdonosuknak értékesek (Fotó:
puuikibeach // CC-BY)

A porcelánokat hagyjuk egy későbbi alkalomra, most kisautókról lesz szó. Mihelyt az ember elkezdi magát beleolvasni a témába, annál hamarabb jön rá, hogy a helyzet bonyolultabb, mint elsőre gondolta.

Először is vannak a boltban kapható, nagyjából 1:64 méretarányú kisautók. Ezeket a magyar nyelv „mecsboxnak” hívja többnyire, függetlenül attól, hogy a tucatnyi, féltucatnyi cég közül melyik gyártotta. Egyes cégek eleve gyűjtőknek szánt, nagyon részletes modellekben utazik. Elég ráguglizni a japán Tomica Limited Vintage vonalára. Más cégek, ilyen az amerikai Mattel tulajdonában álló Hot Wheels pedig már szerveztek gyűjtői klubokat is.

Itt válik a dolog érdekessé. Ugyanabból a modellből létezhet gyűjtői festésű, csak a klubtagok számára elérhető verzió (Red Line Club, RLC) és a boltok polcaról 800 forintért levehető „mecsbox” verzió. Annyival meg is van kavarva a dolog, hogy vannak bolti forgalomba kerülő ritka modellek (pl. Super Treasure Hunt), amelyek esetenként szintén komoly áremelkedésen mehetnek keresztül.

Csak a gyűjtők ismerik fel, melyik a értékes darab (Fotó: Leap Kye // CC-BY)

A modellautók piaca többnyire másodlagos: nem a kereskedők részesednek a nyereségből, hanem a szemfülesebb gyűjtők vagy a rájuk épülő piac. A játékok kereskedelmének van egyfajta tőzsdejellege is: nem biztos, hogy két Super Treasure Hunt vagy RLC kocsi ára ugyanúgy viselkedik. Vannak, amiket a gyűjtők jobban kedvelnek, keresettebbek, jobban bejön a célközönségnek.

Most, hogy ennyit beszéltünk a tényezőkről, nézzünk számokat! Az OrangeTrackDiecast oldal a hat hónappal ezelőtt kiadott Nissan Skyline GT-R modell árát követte nyomon. A kisautónak ezt a verzióját 12 ezer 500 példányban gyártották le a Red Line Club tagjai számára. A húsz dollárba kerülő autó összes példánya elfogyott a megjelenés napján. A gyűjtők valószínűleg megörültek a nyitható motorház-tetőnek és a festett motornak. Május elején a lezárult eBay aukciók szerint a modell ára 160 dollárra kúszott fel. Nem olyan jószágról beszélünk, amiből nagy mennyiségeket lehet vásárolni, majd pénzzé tenni. De egy olyan piacuk van, amit izgalmas akár gyűjtőként, akár rajongóként követni. Még akkor is, ha az embernek csak a CBA-ban vásárolt kedvenc sportkocsija parkol a monitora alatt.

A piacon még bonyolít a régi modellek piaca, ahol új tényezőként a csekélyebb példányszám és a kevesebb jó minőségben túlélő kisautó még módosítja az árakat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?