Közelít a személyi jövedelemadó (szja) bevallás határideje, de vannak még olyan fintech kérdések, amelyek megoldatlanok.

(Fotó: Zach Copley CC-BY)

Adózási kérdéseket tartogatnak a bitcoin és egyéb kriptovaluták bányászatából és kereskedelméből származó bevételek – hívta fel a figyelmet a Deloitte nemzetközi tanácsadócég. Sem a kriptóbefektetésre, sem a kapcsolódó bányászati tevékenységre vonatkozó adózási szabályok nem tekinthetők kiforrottnak. Ráadásul a gyakorlat pont annyira hiányos, mint a szabályozás. A tanácsadócég szerint a jelenlegi gyakorlat, amely nem támaszkodik jogszabályi rendelkezésekre, jellemzően a legmagasabb adóterhelés alá sorolja a kriptovalutához kötődő tevékenységeket. Így az év közben bányászott bitcoin után keletkező jövedelem harminc százalékát is be kellhet fizetni adóként.

Emellett arra hívja még fel a figyelmet a cég, hogy a külföldi befektetések, külföldi számlákon tárolt pénzösszegek kamata is külön bevallandó jövedelemnek számít. A közelmúltban élesedett automatikus információcsere miatt a NAV a külföldi adóhatóságoktól közvetlenül megkapja a szükséges adatokat.

A hazai adózók többsége – öt millió fő – kap a NAV által előállított adóbevallási tervezetet, amelyet a munkáltatók által leadott adatok alapján készített el a hatóság. Az egyéni vállalkozók mellett a legtöbb alkalmazott számára is elkészült a tervezet. A munkavállalók tervezete május huszadikával automatikusan szja-bevallássá válik, ha azt nem módosítják. Az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezetteknek be kell küldeniük a tervezetet miután az adóhivatal nyilvántartásában nem szereplő adatokkal kiegészítették azt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?