Vitalij Buterin kriptomilliárdos és az Ethereum alapítója hatalmas adat mém kriptovalutát ajándékozott oda különböző alapítványoknak. Ez még nem a sztori, a sztori itt kezdődik.

Vitalik Buterin, az Ethereum atyja
(fotó: John Phillips/Getty Images for TechCrunch / Flickr CC-BY)

Ha valaki egymilliárd dollárt ajándékoz egy szervezetnek, akkor annak a szervezetnek van egymilliárd dollárja. Esetleg banki költségeket vagy az államnak fizetendő járulékokat le kell vonni, ha az adományozó valamit elrontott. A pénz értéke azonban az ajándékozás tényétől nem változik. Buterin azonban a shib nevű – a dogecoin poénvaluta konkurenciájáról beszélünk – kriptóban küldött 1,14 milliárd dollárt az India Covid-Crypto Relief Fund nevű alapítványnak, amely kriptós adományokat gyűjt a koronavírus által borzasztóan megtépázott Indiának.

Sandeep Nailwal, a Polygon videojátékos oldal alapítója és a kriptóalap ötletgazdája, Twitteren köszönet meg az adományt és megígérte, hogy felelős módon bocsátják áruba a valutát. Ez utóbbi arra vonatkozik, hogy nem adják el a teljes shib készletet, mert az jelentős árfolyamcsökkenést okozna, ami a többi shib tulajdonos befektetéseit értékelné le.

Az ígéret kevésnek bizonyult. A tény, hogy Buterinnek már nincs shibje – és egy pár hasonló mémvalutája, amelyeket szintén elajándékozott – elég volt ahhoz, hogy bezuhanjon az árfolyam. A shib ára 38 százalékot csökkent, az eloné hetven százalékot az akita pedig ötven százalékot. Ezek után egy kicsit nehezebb komolyan venni a mémvaluták értékét, még ha vannak is, akik meggazdagodtak már az ezekkel való spekulációból. Az igazi összeesküvés-elmélet persze az most, hogy Buterin azért jótékonykodott, hogy ezzel a memvaluták árfolyamát lenyomja. De valószínűleg nem kell sokat várni, hogy még vadabb elméletek szülessenek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?