Mindkét oldal érveiben van némi igazság, de a Robinhood nehezen tudja megnyerni ezt a vitát.

Warrenn Buffett nem ma kezdte (Official White House Photo by Pete Souza)

Egészséges adok-kapok zajlik a befektetési szférában. Warren Bufett veterán befektető kaszinónak bélyegezte a Robinhood startupot. A startup vezetése nem sokat gondolkodott, egy napra rá közölték, hogy Buffet a régi gárda tagja, és a vérfrissítést próbálja megakadályozni – írja a Pymnts.

„Egyértelmű, hogy az elit részesült a tőzsde nyújtotta előnyökből és sok családot kiszorítottak, miközben ők hatalmas vagyonokat halmoztak fel a több évtizedeken keresztül tartó befektetésekel – ezzel komoly éket vertek a vagyonosak és a vagyon nélküliek közé” – írta Jacqueline Ortiz Ramsay, a Robinhood egyik kommunikációs vezetője a cég blogján. Később még azzal is megvádolta Buffett-ét és partnerét, hogy meg akarják akadályozni, hogy az átlagemberek kezükbe vegyék a pénzügyi jövőjük formálását.

A Berkshire Hathawayt, Buffett cége ugyan tényleg nehezen vádolható meg azzal, hogy az átlagemberek között keresne ügyfeleket. Ugyanakkor a Robinhood sem az a finoman marxista csapat, amit a fenti nyilatkozat sugall. A cég az order flow, azaz a felhasználók kereskedelmi adatainak eladásából él, ami miatt érdeke, hogy minél több tranzakciót végezzenek el a rendszerében. Ezzel viszont tényleg hasonlatossá válik egy kaszinóhoz. Arra erősít rá a gamifikált, játékhoz hasonlatossá tett kereskedelmi felületével, hogy a felhasználók napota kereskedjenek, vegyenek és eladjanak, lecsapva az apró nyereségekre is.

A Robinhood egyrészt hatalmasat nőtt a tavalyi év során, másrészt többször témává vált amiatt is, hogy a legrosszabb pillanatokban robbant le. Illetve, hogy felelőtlen tranzakciókra csábítják a folyamatai a felhasználókat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?