Különböző minőségű és bevizsgáltsági szintű kártyákat ellenőriz a világ egyik legnagyobb piactere. A kártya mindig népszerű volt, de a koronavírusos időszak alatt jelentősen megugrott a kereskedés.

Ma vajon mennyit érhetnek? (Fotó: Mike Czyzewski CC-BY)

Alig egy éve hirdette ki az Ebay, hogy mivel ritka tárgyakkal is kereskednek a piacterén, ezért egy-két gyűjtői kategóriájú tárgy eredetiségvizsgálatát is elvégzi. A cég komoly szakértőket vett fel és cégeket vett meg, hogy definitív véleményt tudjon mondani tornacipőkről, kosaras kártyákról vagy Pokémon lapokról. A kevésbé meglepő, ám szintén eredetiségvizsgálattal megvehető tárgyak között ott vannak a csúcs divatcégek táskái vagy akár a drága órák is.

A cég a különböző kategóriák esetében eltérő helyeken húzta meg a határt, hogy mi az a pont, ahol már belép az eladó és a vásárló közé. A gyűjtői tornacipőknél ez a 100 dolláros értékhatár, táskáknál a legalább 500 dollár, az óráknál pedig 2000 dollár.

A piac érdekessége, hogy a gyűjtői kártyáknál két eltérő szint is van. A specialisták által nem bevizsgált (ún. ungraded) kártyáknál a 750 dolláros határt kell elérni, hogy az eBay becsüsei is ellenőrizzék azt. A bevizsgált (ún. graded) – azaz a kártya állapotát, ritkaságát és egyéb jellemzőit egy sztenderdizált eljárás során értékelt – kártyáknál pedig a kétezer dollárnál húzódik a határ. Ez azért van így, mert a graded kártyák jóval magasabb árakon cserélnek gazdát.

Az aukciós portál által kiadott közlemény szerint a bevizsgálást végző partnerül, a PSA, nem csak a kártyát, de a csomagolását, feliratát és ezek sértetlenségét is vizsgálja. Mindezt annak elkerülése végett teszi, nehogy hamisítványok tegyék tönkre a piacteret. Az aggodalom nem a levegőből kapott, Logan Paul, a legendásan tenyérbemászó youtuber, 3,5 millió dollárért vásárolt hamis Pokémon kártyákat korábban. Más kérdés, hogy Paulról lévén szó, kevesen sajnálták emiatt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?