Az egy dolog, hogy elsiették az április elseji poént, de ezt még akkor sem vallották be, amikor a részvényárfolyam kezdett elszállni.

(Fotó: Alan Levine CC-BY)

Az amerikai tőzsdével kapcsolatban meg kell érteni egy egyszerű szabályt. És mivel ebben a szabályban több cég megbotlott, úgy gondoltuk, írunk róla. A szabály a következő: egy ilyen cégnek nagyon óvatosan, a szabályokat betartva kell olyan változásokat kommunikálni, amelyek hatással lehetnek a részvényárfolyamra.

A téma lovasszobra természetesen Elon Musk, akit már megintett és megbüntetett az értékpapír-felügyelet. Tették ez azért, mert Musk szabadszájúan kommentálta, hogy túl magas-e a Tesla árfolyama vagy, hogy a cég tervezi-e 420 dolláros árfolyamon visszavásárolni a részvényeit. Musk kommunikációja nagyjából a mi tilos részben szerepel a tankönyvekben.

A közelmúltban a Volkswagen is belesétált egy pofonba. Április elseje előtt jelent meg a hír, hogy az Egyesült Államokban a Volkswagen helyi leányvállalatát az elektromos járművekre való átállás szellemében Voltswagenné nevezik át. Nem hangzott rosszul, ráadásul még nem volt április elseje, ezért a hír végigszaladt a sajtón. A bolondok napjára tervezett akción azonban, úgy tűnik, most rajtaveszett a cég.

A SEC tőzsdefelügyeleti szerv vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az előrecsúszott Voltswagen bejelentés milyen hatással volt a cég részvényeinek árfolyamára a The Verge szerint.

Amennyiben a hamis brandváltásból profiltált a cég, úgy még büntetést is kaphat az akció miatt. A hasznot pedig nem nehéz bizonyítani, mert a bejelentés hatására 12,5 százalékot emelkedett a Volkswagen papírok értéke.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?