Három nagy problémát is felhozott a bitcoinnal kapcsolatban a befektetési bank elemzője.

Még nem digitális arany a bitcoin – erről beszéltek a Business Insider tudósítása szerint a GoldmanSachs elemzői. A befektetési bank három olyan kifogást is felhoz a kriptovalutával szemben, amelyeket többször hallhattunk már.

A három problémás terület a következő:
* energiafelhasználás
* más jószágok jelentette verseny
* felhasználási területek hiánya.

Az utóbbi a legbonyolultabb gondolat, de könnyen megmagyarázható. A bitcoin fizetési eszközként lényegében megbukott, még ha esetenként Teslát, luxusingatlant vagy pár szolgáltatást meg is lehet vásárolni bitcoinnal. De ezek kivételnek számítanak, a sarki boltban nem vásárolhatunk bitcoinnal és a netbankunkban is hiába keresnénk a kriptovalutát. Spekulációs célú jószágként erre szolgáló tőzsdéken lehet adni és venni, ami kevés ahhoz, hogy elfogadottabbá váljon.

A Jeffrey Currie elemző vezette csoport szerint a bitcoin egyelőre nem elég jó befektetés arra se, hogy az infláció hatásai ellen védjük a befektetéseinket, vagy hogy vagyont tároljunk benne biztonságos módon. A helyzetet pedig csak rontja a volatilitás, illetve az, hogy az arannyal vagy a műkincsekkel szemben a bitcoinnak nincs alternatív felhasználási módja.

A fentiek ellenére a Goldman megnyitotta a kriptovaluta kereskedelemmel foglalkozó osztályát. Úgy tűnik, ahhoz azért elég jó üzlet a bitcoin, hogy kimaradni ne akarjanak belőle.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?