Már tiniknek szánt banki terméket sem lehet kriptó nélkül csinálni a Copper szerint. A fintech azt ígéri, hogy megtanítja a fiatalokat biztonságosan befektetni.

Fotó: Marko Verch / CC-BY

Beterítették kockázati tőkével az amerikai Coppert, ami tiniknek tervez banki szolgáltatásokat nyújtani. A fintech hét hónapja kapott 9 millió dollárnyi magvető támogatást, most pedig az első kört megelőző körben további 29 millió dollárt fektetett be a Fiat Ventures – írja a Techcrunch.

A 2019-ben alapított cégbe összesen 42,3 millió dollárt tettek eddig különböző angyalok és kockázati tőkés társaságok. Az érdeklődés érthető: tavaly októberben 350 ezer felhasználója volt a szolgáltatásnak, ezt mostanára 800 ezerre sikerült növelniük. Ugyanakkor a Copper egyelőre sem az értékelését nem tette közzé, sem pedig azt, hogy ebből a 800 ezer felhasználóból mennyi bevétele van, illetve a növekvő felhasználószámmal egyenesen arányosan nő-e a bevétel. A banki területre jellemző ugyanis, hogy az új ügyfelek szerzése rendkívül drága is lehet.

A Copper személyre szabható betéti kártyákat, 50 ezer ATM-ből álló hálózatot és a népszerű tárcaszolgáltatások (Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay) támogatását ígéri. A cég elsődleges ügyfelei a tinik, azonban nem csak őket szolgálja ki. A szülők szemmel kísérhetik a rendszerben, hogy gyermekeik mire költik el a pénzüket, illetve küldhetnek is nekik pénzt.

A tinik számára alapvető fontosságú funkciókat tesz elérhetővé a fintech. Pénzt küldhetnek egymás között, betehetik a számlájukra a diákmunkával keresett pénzüket, és kapnak vagyonkezelési tippeket az appban a pénz beosztásáról vagy a kamatozásról. Tavaly a cég a befektetési termékeket is felvette a szolgáltatásai közé, arra viszont még pár hónapot várni kell, hogy az első ügyfelek ki is próbálhassák az új funkciót.

Ráadásul kérdéseket vet fel, hogy a pénzügyi alapismeretekkel nem feltétlenül rendelkező tiniket a befektetés és különösen a kriptobefektetések felé terelni felelős döntés-e. Mindezt úgy, hogy igény van erre a funkcióra, a Copper vezetője Eddie Behringer szerint pedig a fintech lehet az a biztonságos tér, ahol megtanulhatnak befektetni a tinik. Behringer azt is nyilatkozta, hogy a tinik akkor is vásárolnak kriptót, ha ezt a nekik szánt appok nem teszik lehetővé, ezért nem a korlátozás a megoldás.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?