A közösségi finanszírozási cégek leépítésekkel készülnek arra, hogy a helyzet még rosszabbá válhat.

(Fotó: Patreon)

Ezer dologra lehet adakozni, a művészek az interneten tartanak koncerteket, felolvasásokat. A kapcsolattartás is teljesen átkerült a hálózatra. A pénzzel is járó tranzakciók pedig a nagy közösségi támogatási szolgáltatókon keresztül történnek.

Azonban míg a fizetési szolgáltatók élvezik, hogy egyre többen használják a netet vásárlásra, a közösségi finanszírozás gyengélkedik.

Nincs nagy bajban, mégis embereket rúg ki a Patreon. A támogató oldalra az elmúlt hónapban ötvenezer újabb alkotó regisztrált. Nőtt az átlagos bevétel is. Ugyanakkor a cég közlése szerint megjelentek azok a támogatók is, akik a járvány miatti bizonytalanság miatt mondták le a támogatásukat. Ezeknek az aránya pedig magasabb volt, mint a korábbi lemondási ráta.

A cég már be is jelentette, hogy 13 százalékos leépítést határoztak el. Azaz 30 embert küldenek el, hogy biztosnak érezzék a Patreon jövőjét. A cég által kiadott közlemény egyszerre próbálja magyarázni a leépítést és sugározni, hogy a cég tör tovább előre. Ehhez mérten furcsa is a szöveg.

A Patreon nincs egyedül a problémáival. Már a Kickstarter közösségi finanszírozási platform is bejelentette, hogy leépítéseket fontolgatnak. Ugyanakkor a Kickstarteren indított projektek száma valóban jelentősen visszaesett.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?