Évi 485 fontjába kerül a bankolatlan briteknek az, hogy nincs folyószámlájuk. A Pockit jelentése szerint Nagy-Britannia 1,2 millió polgára – azaz a lakosság két százaléka – nem rendelkezik számlával.

(Fotó: Howard Lake / Flickr CC-BY)
(fotó: Howard Lake / Flickr CC-BY)

Az év végére 485 fontos összeggé – azaz 180 ezer forinttá – összeadódó rejtett költségek pedig a mindennapi kedvezmények kihasználatlanságából fakadnak. Míg a számlával rendelkezők átutalással vagy csoportos beszedési megbízással is fizehetik a számláikat, ezzel némi kedvezményt elérve, addig a bankolatlanok számára ez a lehetség nem adott.

A számlával nem rendelkezők ráadásul az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők közül kerülnek ki, ami tovább ront az összképen. A pluszkiadások pont azokat érintik, akiknek amúgy sincs megspórolni való pénzük.

A brit banki szektort képviselő UK Finance szerint a pénzintézetek nagyon komolyan veszik a szegényebb sorsúak elérését.

„A banki szektor elkötelezett, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a banki szolgáltatásokat”

– nyilatkozta a UK Finance szóvivője, hozzátéve, hogy hétmillió kis költségű alapszámlát kezelnek a különböző brit bankok.

A számlaszolgáltatással foglalkozó – és ilyen módon a bankok versenytársaként működő – Pockit szerint a bankok túloznak. Hitelképtelenségre vagy nem megfelelő azonosító iratokra hivatkozva a pénzintézetek elutasíthatják az alapszámlát nyitni kívánókat. Akik pedig, ha nem jutnak számlához nem részesedhetnek a villanyáram, a szélessávú net és a mobilszolgáltatók által kínált számlás kedvezményekből. Emellett a rendelkezésükre álló hitel is drágább lesz, esetenként csak a szabályozás nélkül működő uzsorához férnek hozzá.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?