Pénteken Törökország bejelentette, hogy betiltják a kriptovalutákkal való vásárlást. A központi bank arra hivatkozott, hogy helyrehozhatatlan hibákat lehet kriptót használva elkövetni.

(Fotó: Zach Copley / Flickr CC-BY-SA)
(fotó: Zach Copley / Flickr CC-BY-SA)

A határozat a tárgyak és szolgáltatások vásárlását tiltja meg. Ez rossz hír a fellendülőben lévő török kriptovalutás piacnak, amely a líra inflációs kockázatát kiegyenlítő eszközként használta az elmúlt hónapokban a bitcoint. A bejelentést a bitcoin árfolyama is megérezte. Közel öt százalékot csökkent a kriptovaluta ára, és ebben követte a többi elterjedt kriptó is. Az ether és az XRP még többet is esett a hír hatására – írja a Reuters.

A török központi bank által kiadott közlemény már ismert kritikákat hangoztatott. A kriptovalutákat nem szabályozza semmilyen hatóság vagy mechanizmus, ami kockázatossá teszi a használatukat. A bank szerint a fizetési szolgáltatók nem lesznek képesek olyan megoldásokat fejleszteni, amelyek ezzel a kockázattal megbirkóznak. A vissza nem vonható tranzakciókra alkalmas kriptók alááshatják a jelenlegi fizetési rendszerekbe vetett bizalmat is – állítja a közlemény.

A Reutersnek nyilatkozó kriptós szakemberek szerint az ilyen tiltásokat a gyakorlatban nehéz betartatni. A kriptovaluták már korábbi szabályozási és tiltási kísérleteknek is ellenálltak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?