Ha a konzervatívnak számító, 250 dolláros részvényár összejön, akkor közel 50 milliárd dollárt ér a cég.

(Fotó: Marco Verch CC-BY)

A Coinbase benyújtotta a tőzsdei regisztrációhoz szükséges S-1 dokumentumot az amerikai értékpapír felügyelethez. A cég nem az elsődleges részvénykibocsátás (IPO) mellett döntött, hanem a közvetlen tőzsdei jegyzést (direct listing) választotta. Így a bevezetésnél nem lesz közvetítő fél, nem nő a forgalomban lévő részvények száma, ugyanakkor a Coinbase rábízza magát a piaci érdeklődésre. Tekintve, hogy milyen sikeres a kriptotőzsde, valószínűleg nem vállal nagy kockázatot ezzel.

A hír érdekessége, hogy kiderült belőle egyrészt, hogy milyen árfolyamra lőtte be a Coinbase a részvényeit. Ez darabonként 250 dollár – írja a Techcrunch. Másrészt pedig a részvények számával felszorozva egy – valójában a részvénytípusok eltérő jellege miatt kettő – értékelést is kapunk. Eszerint a cég vagy durván 65 milliárd dollárt érhet, vagy ha a kisebb részvényszámmal számolunk, akkor 49 milliárdot. Mindkét összeg jóval magasabb, mint a cég utolsó értékelése, amelyet egy 2018-as privát részvénykibocsátás során állapítottak meg. Akkor 8 milliárd dollárra becsülték a Coinbase-t.

A Techcrunch forrásai szerint még ez a 250 dolláros becsült ár is alacsony lehet. Ami viszont már most biztos, hogy a korábbi befektetők jól fognak járni az üzlettel. Azok pedig a 2017-es körben szálltak be a cégbe, amikor még csak 1,7 milliárdra becsülték a cég értékét, lassan elkezdhetnek eladó szigeteket vagy legalább sarokházakat keresni az Ebayen.

A mostani értékét az növelhette a részvényeknek, hogy a cég az idei első negyedévben jelentősen képes volt növekedni, és már a tavalyi évben sem volt mire panaszkodniuk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?