Ma is jól lehet keresni egy-két olyan programnyelv ismeretével, amelyek már eltűntek volna a süllyesztőben, ha harminc-negyven éves pénzügyi rendszerek nem őriznék őket.

Ma is jól lehet keresni egy-két olyan programnyelv ismeretével, amelyek már eltűntek volna a süllyesztőben, ha harminc-negyven éves pénzügyi rendszerek nem őriznék őket.

(Fotó: John Swindells / CC-BY)
(Fotó: John Swindells / CC-BY-SA)

Emlékeztek az Y2K pánikra? Attól félt mindenki, hogy a régi számítógépes rendszerek, amelyeket nem készítettek fel arra, hogy ezredforduló lesz, összeomlanak, magukkal viszik a világgazdaságot, mi pedig szomorúan nézünk egymásra a bogrács széle felett, amiben a brókergulyás fő. A világvége természetesen elmaradt, leginkább annak köszönhetően, hogy a régi rendszerekhez értő programozóknak sikerült megpatkolniuk a szoftvereket. A mai napig városi legendák szólnak olyan informatikusokról, akik a nyugdíjból visszatérve egy-két évi banki munkával keresték meg a gyerekeik lakására valót.

A nagy rohanásban azonban nem az történt, hogy a régi kódot kicserélték volna újra. Kijavították, kompatibilissé tették, és mentek tovább a programozók a következő feladatra. Ezért lehet most, tizenhét évvel később ismét téma az, hogy a banki alkalmazások egy része olyan programnyelven íródott, amit már nem igazán oktatnak és egyre kevesebben ismernek.

Nem lett vége a partinak az ezredfordulóval

A Reuters friss anyaga egy hetvenöt éves Bill Hinshaw nevű programozót hoz példának. Hinshaw megosztja az idejét 32 unokája és ükunokája és az elavult banki rendszerek között. Amikor egyetemre járt, még menő volt a COBOL nyelv, látszott benne a megélhetés. Mára ezt szinte teljesen kiszorította a Java, a Python és modernebb nyelvek, akadnak azonban olyan, a hetvenes-nyolcvanas években elindított rendszerek, amelyeket azóta nem cseréltek, és csak COBOL-ul értenek.

A probléma emberi oldalához érdekes statisztikát is fűzött a hírügynökség. Eszerint a banki rendszerek 43 százaléka COBOL-ban íródott, a személyes tranzakciók nyolcvan százalékát ilyen kód kezeli, az ATM-es pénzkivételeknek pedig 95 százalékában van ott a COBOL-kód. (Az automaták természetesen nem a hetvenes évekből származnak, azok többnyire Windows alapúak.) És végül, hogy a probléma méretét fel lehessen becsülni: 220 milliárd sor kódról beszélünk.

Öreg programozó nem vén programozó

A programnyelvet értők 15 százaléka 55 és 60 év közé esik, 42 százaléka 45 és 55 év közötti. A 35 és 45 közé esők adják a 28 százalékát a COBOL-t ismerőknek, a 35 alattiak pedig egy tíz százalék körüli szeletet adnak. A pénzügyi szegmens számolhat azzal, hogy egyre nehezebben és egyre drágábban talál majd olyan programozót, aki ezekhez a rendszerekhez hozzá tud nyúlni. Ami veszélyes dolog, különösen ahhoz képest, hogy a becslések szerint napi háromezer milliárd (azaz 3 billió) dollárnyi kereskedelmi forgalmat bonyolítanak a rendszerek.

Hinshaw 2013 óta dolgozik ismét a pénzügyi informatikában, ekkor alapította meg COBOL Cowboys nevű cégét, ami húsz programozót foglalkoztat. A többség nyugdíjas korú, de van pár kollégájuk, akiket ifjoncoknak neveznek, mert még csak 40-50 évesek. Egy tapasztalt programozó óránként 100 dollárt is elkérhet hibajavításokért. És bár egy-egy probléma megoldása több ezer dollárra rúg, de a COBOL-os rendszerek cseréjének a gondolata is több nagyságrenddel drágább lenne. A banki döntéshozók pedig félnek a régi rendszerekhez való hozzányúlástól, lelki szemeik előtt elvesztett ügyféladatok jelennek meg, már ha szóba is kerül.

via GIPHY

Vannak piaci szereplők, amelyek készülnek a COBOL-t ismerő programozók eltűnésére. Az IBM 12 év alatt 180 ezer fejlesztőt képezett ki. Ezeknek a programozóknak viszont még nincs tapasztalatuk az üzemben lévő rendszerekkel. És mivel ezek vadul egyediek, a kód módosításához nem árt beleolvasni magát az adott rendszerhez az eredeti programozók által írt kézikönyvekbe. Így pedig lassú a munka.

Folyik a csere

Magyarországon az MKB dolgozik nagy erőkkel a banki alaprendszer cseréjén. A lehelletnyivel nagyobb Commowealth Bank of Australia 2012-ben kezdett bele egy hasonló folyamatba, öt év és egymilliárd ausztrál dollárral később már új alaprendszeren üzemel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?